IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Русия ще правят китайски Volkswagen-и

Новият собственик на завода в Калужска област разчита и на подкрепа от Турция

Вестник "Комерсант" твърди, че има кандидат за закупуването на завода на Volkswagen в района на Калуга и това е компанията "Система". По-интересното е, че сделката ще включва базираната в Казахстан компания Allur, която от своя страна има китайски акционери, свързани с производството на Volkswagen в Китай.


Volkswagen


Очаква се новият собственик на предприятието в Калуга да възобнови сглобяването на автомобили, като това ще бъдат или модели на Volkswagen, или автомобили, близки до тях. Доставчици на компоненти ще са компании от Китай и Турция.

"Комерсант", позовавайки се на свои източници, съобщава, че "АФК Система" в момента води преговори за закупуване на монтажната площадка на Volkswagen Group Rus в Калужка област. Партньор в рестартирането на завода ще бъде казахстанската Allur, чиито активи включват SaryarkaAvtoProm и Agromashholding. В същото време официално нито една от страните не е коментирала евентуалното закупуване на предприятието.

Що се отнася до Allur, то около половината от тази компания е собственост на китайските China National Machinery Import & Export Co., Ltd и Anhui Jiangqi Investment Co., Ltd. Последният е юридическото лице на марката JAC, която има партньорство с Volkswagen в Китай.

Според една от версиите връзките с КНР или ще позволят на завода в Калуга да възобнови сглобяването на предишните модели (припомняме, че Tiguan, Polo и Skoda Rapid се произвеждаха там до пролетта на 2022 г.), или да организира производството на „автомобили близки до Volkswagen”.

Припомняме, че производството на автомобили Volkswagen в Русия беше спряно през март 2022 г. След това VW влезе в списъците за паралелен внос, което направи възможно вносът на коли от чужбина без съгласието на притежателя на авторските права, а Китай се превърна в основен канал за доставки.

Междувременно руските собственици на автомобили Volkswagen вече се сблъскват със сериозни проблеми. В края на януари стана известно, че автомобилният производител е изключил сервизите си и представителствата си в Русия от програмата си.

В допълнение към завода в Калужска област, до пролетта на миналата година VW произвеждаte в Русия четири модела (Taos, Skoda Kodiaq, Karoq и Octavia) в съоръженията на групата ГАЗ в Нижни Новгород.

В края на май групата ГАЗ беше включена в санкционния списък на Министерството на финансите на САЩ, в резултат на което фирмите, които си сътрудничат с руската компания, бяха под заплахата от вторични санкции. Още в началото на юли Volkswagen официално потвърди, че няма да произвежда автомобили в завода на ГАЗ.


0 от 500