IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кораб с 4500 нови коли се запали

Всички превозни средства са унищожени, пожарът не бил овладян заради електромобилите

Товарният кораб Ah Shin, пътуващ от Южна Корея, се запали във виетнамски води. Според местното издание Tuoi Tre Online, на борда на сухотоварния кораб е имало около 4500 нови автомобила от китайската марката Chery.


Ah Shin


Сред превозните средства има и електрически автомобили, които са затруднили гасенето. Капитанът на кораба е съобщил за дима в товарното отделение следобед на 4 февруари, но пожарът е локализиран едва до вечерта на 5-и. Съобщава се, че всички превозни средства на борда са унищожени.

След откриването на пожара екипът на Ah Shin е използвал за гасене целия въглероден диоксид на борда - около 50 тона. Това обаче не помагнало и огънят продължил да се разраства. Тогава капитанът поискал разрешение да изпрати кораба до пристанищния град Вунг Тау, за да потърси помощ. Призори на 5 февруари корабът е пристигнал в пристанището.

Според капитана, пожарът е избухнал между шестия и осмия етаж. Поради факта, че сред 4500-те коли на Chery има електрически превозни средства, е било опасно да се използва обикновена вода за гасене.

Вечерта на 5 февруари морската администрация на Вунг Тау съобщи, че пожарът е до голяма степен овладян. В същото време корабът се наклони пет градуса надясно. Всички членове на екипажа остават на борда, като няма пострадали. Все още не е известна причината за пожара.

Преди почти година друг кораб - Felicity Ace, се запали в Атлантическия океан. Той превозваше около 4000 автомобила от марките Volkswagen, Porsche, Audi, Bentley и Lamborghini. Всички те изгоряха, а корабът потъна, като щетите възлизат на над 400 милиона долара.


0 от 500
  • #8
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Коректен ( преди 1 година )
    За гасенето на пожари в корабите се ползва морска вода, която надявам се разбирате е проводник на електричество. Дори пристанищата не могат да осигурят сладка вода в обеми за гасене.
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 5 ( преди 1 година )
    Ами сигурно си продавал неща от които нищо не разбираш. Няма как да те удари ток от батериите на електромобилите, защото той протича между електродите им и няма никаква връзка с корпуса на кораба. За да те хване ток, трябва да хванеш плюса и минуса на батерията, а ако не си бъркаш ръката в автомобила, това няма как да се случи.
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Уефски ( преди 1 година )
    Тримата *** -- нали с количеството вода нужно да се изгасят всички еликрички ще потопите Кораба, много сте умни всичките за това ви трябват Тесли да мислят вместо вас.
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Миже да съм глупав и страхлив, но аз не бих заливал с вода стотици килограми активни батерии с доста волтове и ампери в тях и всичко това да се случва в метално съоръжение, клетка или както там да се нарече. Имам някой познания по електротехника, продавал съм 10 години ел материали и оборудване за строителството.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Светена вода е трябвало за да се гаси такъв пожар...
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    "Поради факта, че сред 4500-те коли на Chery има електрически превозни средства, е било опасно да се използва обикновена вода за гасене."Трябва ли да си пожарникар за да се разсмееш на това? Не знам дали причината е в превода или пожарникарите на кораба са били с твоето мислене, че ток не се гаси с вода, но при всички положения е смешно, защото обикновено статии те са за колко хиляди литра вода е била необходима за гасене на електромобил и очевидно няма проблем за автомобила или пожарникарит ...
  • #2
    10 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Коментара ти и той е много смешен. Сигурно работиш пожарникар на такива кораби и много ги разбираш.
  • #1
    3 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма такъв смях! В една статия обясняват колко много вода отивала за гасене на батерия на електромобил, а в друга обясняват, че не можело да ползват вода за гасене на пожара защото на борда имало електромобили. Е ако бяха охладили батериите, на които не им трябва кислород за да горят и въглеродният диоксид въобще не е помогнал, нямаше да унищожат всички автомобили на борда, а само тези които са залели с вода.