IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германската автомобилна индустрия се изправя на крака

Местните производители започват годината с оптимизъм

Бизнес-средата за германските автомобилни производители и техните доставчици се е подобрила значително през първия месец на новата година. Това показва проучване, публикувано от икономическия институт Ifo.


Audi завод


През януари 2023 година индикаторът на Ifo за сектора се повиши драстично до 14.1 пункта от 3.4 през декември миналата година, като очакванията станаха положителни за първи път от пет месеца насам.

„Въпреки оптимистичните резултати, очакванията за износ обаче спадат значително“, казва Оливър Фалк, директор на Центъра за индустриална организация и нови технологии на Ifo, в изявление в края на миналата седмица.

Независимо от това обаче, производителите оценяват текущата си бизнес ситуация като значително подобрена, с доста натрупани поръчки. Те се надяват да успеят да наваксат изоставането чрез разширяване на производството през следващите месеци.

Основната заплаха за германските автомобилни производители е китайската инвазия в Европа и поради тази причина в Германия вече започват да взимат мерки. Една от основните индустриални лобистки групи в Германия призова за повече подкрепа за местната индустрия, докато правителството вече подготвя нови политики, насочени към намаляване на зависимостта на икономиката от Пекин. 

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Илиев ( преди 1 година )
    Добре че все още има европейски каляски, че с корейските и японските каручки мога да си чупя гърба толкова ефективно, както и с българска каруца с кон.
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Изправя се, ама на глинени крака, които всеки момент ще се счупят. Налагат изкуствено електрички, а нямат суровини за направата им, нито производства. Какво изправяне, какви 5 лв. Та това си е ритуално самоубийство. Да беше само в автоиндустрията с мед да ги намажеш, а то е в почти всяка сфера на промишлеността. Продължавайте със санкциите и пращането на танкове, но после като дойде сметката ще ревете.
  • #8
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Смешки ( преди 1 година )
    Тя германистанската автоиндустрия отдавна е дала фира и ако се е изправила на крака е просто разтягане преди следващата сутрешна, вечерна или петъчна молитва!
  • #7
    3 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Имат търсене за кратко и то благодарение на тези хора които панически купуват в момента всичко, следва мъртвило, ама голямо ще има фалити първи ще са онези с Рено Меган B сув 4 метра за 100к.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Колко глупости си изписал, не е истина. Как оцеляват такива като теб с пълна липса на мозък?
  • #5
    5 rate up comment 9 rate down comment
    край ( преди 1 година )
    До 3. Прав си ама "винаги" вече мина. Германците не могат да правят климатици/термопомпи, телевизори, смартфони, ел. коли, самолети, ракети и спътници. Реално вече шият хубави седалки /в България/ и слягат излишно големи двигатели в колите. Това просто е против философията на Тойота, мазда хонда, кия хюндай рено нисан волво и пр. ... не че не могат да го правят.
  • #4
    8 rate up comment 9 rate down comment
    До първия ( преди 1 година )
    Лошо е разбира се. За да не потъне ще наложат такива такси на всякаква конглокенция, че ще е невъзможно на китайците да внасят евтини и доста по-качествени от европейските автомобили в европа, което е загуба за нас потребителите. Вместо лобиране срещу китайците щеше да е много по-добре да организират по ефективно производство и да намалят цените. Да почнат да произвеждат и батерии в Европа, защото това ще е първото с което ще ги бият китайците.
  • #3
    5 rate up comment 9 rate down comment
    бг смешки 2 ( преди 1 година )
    немските автомобили винаги са били класа !
  • #2
    13 rate up comment 1 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Така е вас ви грее ако китайците са добре а европейците - зле
  • #1
    2 rate up comment 11 rate down comment
    Пука ми ( преди 1 година )
    Какво ни грее товя нас ако не се изправя на крака а потъва примерно лошо ли ще е пълно е с алтернативи