IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

33-годишно BMW с отрицателен пробег се продаде на търг

Чисто новото Z1 обаче има близо милион на километража

Чисто ново BMW Z1, произведено през 1990 г., беше продадено на търг от аукционната къща RM Sotheby's. Любопитното обаче е, че на километража на автомобила е посочен пробег от близо милион километра.


BMW Z1


Защо се стига до това противоречие? Оказва се, че 33 години кола е карана два пъти, но през 80- и 90-те години в BMW са настройвали километража на своите коли малко под нулата, така че да компенсират направения преди доставката пробег. В случая с тази кола показанията са 999 997 км.

Самото BMW Z1 има интересна съдба. Роудстърът е закупен през февруари 1990 г. от датския автомобилен състезател Йенс Винтер, но той така и не използва колата до нейната продажба през 2014 г. Новият собственик също решава да запази Z1 като колекционерски артикул, като за 33 години автомобилът е изминал... 2 километра.


BMW Z1


Състоянието на роудстъра се потвърждава и от сервизната история. Колата редовно е мита, а салонът е почистван и освежаван. Двигателят също е поддържан през цялото време, но е малко вероятно новият собственик да започне да използва колата и е по-вероятно тя да остане в същото състояние.

На търга в Париж за това Z1 са платени 86 250 евро, което е сравнително ниска цена за подобен автомобил. Това се дълги на резервираното отношение към този модел в средите на колекционерите, които биха платили в пъти повече за M3 или M5 в подобно състояние и пробег.


Още снимки на роудстъра - вижте в галерията:


0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Всеки, който си купува нещо, си решава как да го ползва или да не го ползва. Понякога един автомобил в такова състояние след 50-60 години ще може да даде на обществото повече като стойност. Ние няма как да го знаем това сега. Има катастрофи с ретро автомобили на стойност над 10 милиона долара по любителски състезания. Да не говорим за катастрофи с McLaren F1 на мистър Бийн. Но всеки сам си решава. Ние можем само да цъкаме с език и да гледаме. Или поне аз! :)
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Къде точно било ходило това bmw?
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Който има такъв автомобил има и други - за кеф. Не толкова редки и специални. С такива обикновенно се ходи само по събития - събори, срещи...Трябва да си доста глупав че да юркаш кола, която е една от 1000 - примерно. Като искаш да юркаш - купуваш си М3, което пак ще задържи цена, ама и да го потрошиш не е едно от 100 или 1000. Така правят умните и истинските ценители.
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    сдуханяци ( преди 1 година )
    Супер жалко е да имаш резачка и да си я държиш у вас в хола, вместо да изпиташ всичко онова, което изпитват хората, когато се качат да се повозят на резачка.
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Със същия успех можеш да си купиш и картина с нарисувано такова bmw. Поне ще е по-лесно да го поставиш в хола и да го показваш на гостите си без да ги разхождаш до гаража, а и няма да има нужда от смяна на маслата на маслената картина. Даже можеш да дадеш и повече пари отколкото за истинското bmw и да се хвалиш и с това!Тези *** лишават някои истински автомобилни ценители да усетят вятъра в косите и удоволствието от шофирането на този и други прекрасни автомобили.
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И какъв е смисълът да си купиш автомобил който така или иначе няма да караш? Тогава какво значение има какъв е двигателя и колко коня има?