IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Apollo 3500 GT е американското Ferrari

Произведени са само 88 бройки от този рядко срещан автомобил от 60-те години

Apollo 3500 GT е един от най-забележителните американски GT автомобили на своето време, но до голяма степен е непознат поради относителната си рядкост. Но този автомобил показва през 60-те години на миналия век, че американците могат да проектират превозно средство също толкова добре, колкото Ferrari, Jaguar, Aston Martin и Maserati.

 

963 Apollo 3500 GT Coupe

 

Наскоро класическо купе Apollo 3500 GT от 1963 г. бе продадено на аукцион за 123 200 долара. Този не толкова популярен италианско-американски спортен автомобил с впечатляваща каросерия и забележително представяне е наричан Американското Ferrari.

В началото на 60-те години Милт Браун - амбициозен калифорнийски инженер, иска да създаде американски GT, който да се конкурира с Aston Martin, Ferrari и Jaguar. Заедно с Рон Плеша – негов приятел и студент по изкуства, който измисля дизайна, както и С Нед Дейвис, основават International Motor Cars (IMC) през 1962 г., за да произвеждат и продават автомобили на американците.

 

963 Apollo 3500 GT Coupe-1

 

След основаването на IMC първите каросерии са поръчани от италианската Carrozzeria Intermeccanica, като пристигат с напълно готов интериор и са монтирани на шаси Apollo, проектирано от Браун. Всички довършителни работи са завършени в САЩ, преди колата да бъде предложена за продажба на широката публика.

Спецификациите на производителността на Apollo 3500 GT са отлични за епохата, 3,5-литровият алуминиев V8 двигател на Buick е съчетан с четиристепенна скоростна кутия Borg Warner T-10 с предавателни числа на Corvette. Колата може да ускорява до 100 км/ч за 7,5 секунди, максималната скорост е 240 км/ч). И ходова част е на Buick, за да се намалят разходите и да се гарантира, че наличността на резервни части ще бъде евтина и лесна навсякъде в САЩ.

 

963 Apollo 3500 GT Coupe-3

 

Продажбите започват през 1962 г., но конкуренцията с утвърдените марки е ожесточена и IMC успява да пласира само 42 Apollo (включително прототипа) на ентусиазирани американски клиенти до 1964 г. След което финансирането се затруднява. Браун по-късно казва: „Имахме победител, защото не можахме да задоволим търсенето, но беше необходимо финансиране за създаване на производствена линия“.

Интересното е, че двувратката е много добре приета от обществеността, като е хвалена за надеждността и простотата на дизайна в сравнение с европейските „колеги“. Освен това за времето си колата се радва на приятно управление и има висококачествен интериор.

 

963 Apollo 3500 GT Coupe-2

 

Вместо да затвори производството обаче, IMC се бори да остане в бизнеса и урежда Intermeccanica да достави модули на Фред Рикетс от Vanguard Industries в Далас. Рикетс продава 11 Apollo, „пременени“ като Vetta Ventura, докато екипът на IMC търси допълнително финансиране. За съжаление е трудно да се намери такова, но Apollo отказва да си тръгне тихо и трета компания - Apollo International, основана от Робърт Стивънс, завършва десетки автомобили.

В крайна сметка обаче са произведени едва общо 88 превозни средства от Американското FerrarI - Apollo 3500 GT. Дори и ласкателното име не помага при липсата на пари. Днес оцелелите Apollo, за които няма точни данни колко са, както и техните братя и сестри Vetta Ventura са желани. И когато някой от тези автомобили се появи за продажба, винаги има значителен интерес.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500