IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Висенето в задръствания разрушава мозъка

Последствията са както за шофьора, така и за пътниците, предупреждават учени

Пътуването с автомобил, разбира се, е по-удобно от обществения транспорт. Но понякога трябва да стоите в задръствания с часове. А това, според учени от университета на Британска Колумбия и университета на Виктория, влияе неблагоприятно на мозъка.


трафик


Проведено изследване е установило, че състоянието на мозък се влошава само след два часа престой в задръстване. Причината за това е в изгорели газове от дизелови автомобили, които хората са принудени трябва да вдишват, докато седят в колата. Това важи особено за лятото, когато прозорците на много коли са отворени.

По време на експеримента учените са създали за участниците в него същите условия, в които обикновено се намира шофьор или пътник в задръстване. За целта е симулиран престой в кросоувър в натоварен градски трафик, като специалистите са оценявали мозъчната дейност на хората, особено паметта и умствените способности.

За целта е използван ядрено-магнитен резонанс, на които ясно се виждат промените в някои функции на човешкия мозък. На теста са били подложени 25 човека – 14 мъже и 11 жени, всички на възраст между 19 и 49 г., като резултатите при всички тях са идентични.

Категорично е установено, че колкото по-дълго човек остава в условия на „запушен“ трафик, толкова по-бързо и по-силно отслабват определени области в мозъка му. Изследователите са убедени, че за всичко са виновни изгорелите газове, които унищожават не само белите дробове, но и човешкия интелект.


0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Аз не се сещам за хубав град за гледане на деца на Балканите, може би Осийек, Марибор, Любляна, Загреб, другото всичко се ***. Посетил съм много градове, последно Стара Загора, ами не бих живял там. За гледане на деца най-хубаво е в Бърно, Братислава, Дебрецен, Будапеща може би, ако можеш да научиш езика.
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Колега това не важи за България, където колкото по-малък е града толкова повече гуми горят съседите за да се топлят зимата
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    2-ри, 600к са много дори. Франкфурт или Щутгарт примерно са по 600к (без околоноситите), но въпреки това не е забавно. Живял съм и в Берлин, има си своите плюсове, но минусите ми дойдоха малко повече, предимно за отглеждане на деца. 4-ти, много си прав, но малцина го разбират.
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    На градовете отдавна им мина модата. Вече само бедняците се натискат да живеят в големите градове. Богатите хора които имат акъл отдавна избягаха в по селата сред природата. Отидете в центъра на Берлин, Лондон, Париж и др. и ще видите само ци-г-а-ни. и бедни бели. Богатите избягаха в провинцията където си имат огромни имения, частни болници и училища за децата. В градовете навсякъде е свинщина. Негодни са живеене. И проблема не само във въздуха. По принцип да живее в град неприятно има и болести
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако си русофил значи вече ти е разрушен мозъка от задръстванията :)
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Отрасъл съм в малък град с 10 000 човека, но това въобще не ни пречеше да ходим на кафе, дискотека или просто на разходка в съседни малки и големи градове, а пък тя беше част от забавлението. Като пораснах се преместих в Пловдив поживях там до преди пет години, но се върнах в в друг малък град, който е дори по-малък, точно защото в Пловдив стана ад за живеене и отглеждане на деца. В малките градове освен чистотата на въздуха са се запазили и до голяма част човешките ценности, за разлика от голем
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    София не е град за гледане на деца, нито по-големите градове в Европа като Париж, Лондон и пр. но мишките пак там се врат. Уж за повече пари, а си остават бачкатори.
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Идеалния размер на един град за живот е от 80 000 докъм 600 000. Всичко под това води до скука, особено за млади хора е пагубно да живеят в градче под 80 хиляди. А над 600 хиляди вече стресът, замърсявянията, шумът и задръстванията вече започват да стават все по-дразнещи и вредящи.
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    Проучване в университета Хаселт в Белгия: Химикaли от мpъсен въздyх прeминават прeз плацeнтата и достигат до бeбето. За първи път черен въглерод (отпаден химикал, получаващ се при непълното изгаряне на изкопаеми горива) е намерен от вътрешната страна на човешката плацента. Това е първото доказателство, че потенциално опасни химикали от замърсен въздух могат да преминат естествената предпазна бариера на плацентата и да достигнат до човешките ембриони, след като са вдишани от майката.