IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Русия превърнаха завод на Ford в... дъскорезница

Високотехнологичната фабрика във Всеволожск занапред ще реже дъски

Заводът на концерна Ford във Всеволожск - близо до Санкт Петербург (Русия), който произвеждаше моделите Ford Focus и Ford Mondeo, става фабрика за дървообработване, съобщи руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на пресслужбата на Комитета за икономическо развитие и инвестиционна дейност на Ленинградска област.

 

Завод на Ford в Русия

 

Заводът беше открит през 2002 г. и стана първият за сглобяване на автомобили с пълен цикъл в Русия. Въпреки това през 2019 г., на фона на спад в търсенето на продукти, американците решиха да напуснат руския пазар на леки автомобили, оставяйки само сглобяването на търговски микробуси в Елабуга (Татарстан).

Дейността на завода спря през юни 2019-а, а през декември 2021 г. беше продаден на корейски производител на авточасти Sungwoo Hitech (LLC SV Rus). Основана през 1977 г., компанията произвежда силови елементи на купето, вратите, броните. Основни клиенти на азиатците са Hyundai, Kia, Renault Samsung Motors, GM Korea Company.

 

Завод на Ford в Русия-1

 

В края на 2022 г. ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на администрацията на Ленинградска област съобщи, че Sungwoo Hitech е отложил за неопределено време пускането на производството. Компанията отказа да коментира ситуацията, а на 31 януари губернаторът на Ленинградска област - Александър Дрозденко съобщи, че преговорите с южнокорейците за рестартиране на бившия завод не са прекъснати, а са спрени. Причината е политическата ситуация.

Най-новата информация е, че дървообработваща компания планира да създаде производство на мястото на бившия завод на Ford. Част от територията е наета от фирмата и вече работи.

 

Завод на Ford в Русия-2

 

Според руското издание Комсомолска правда „там, където от много години се сглобяват високотехнологични чуждестранни автомобили, сега кръгли дървени трупи ще бъдат рязани на дъски. Условно. Но това е по-добре от престой на предприятието“.

 

 

0 от 500
  • #3
    20 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Велика нация хахахахахахах
  • #2
    16 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Русия е пазар за1.2-1.3 милиона нови коли годишно, вътрешното производство на Лада и Москвич е има няма 250к бройки. И какво - дай да махнем и останалите заводи за коли. Ама то и какви са им колите - без АБС, климатик, серво, стерео, централно заключване, еърбег и др. Добре че са братята Китайци да свалят по 2, по 3 кожи за еквивалент на Дачия, който до Лада изглежда луксозно.
  • #1
    26 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    екологични талиги ще произвеждат чебурашките здраво дръпнаха пред европейците покриват стандарт евро 2023