IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Русия превърнаха завод на Ford в... дъскорезница

Високотехнологичната фабрика във Всеволожск занапред ще реже дъски

Заводът на концерна Ford във Всеволожск - близо до Санкт Петербург (Русия), който произвеждаше моделите Ford Focus и Ford Mondeo, става фабрика за дървообработване, съобщи руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на пресслужбата на Комитета за икономическо развитие и инвестиционна дейност на Ленинградска област.

 

Завод на Ford в Русия

 

Заводът беше открит през 2002 г. и стана първият за сглобяване на автомобили с пълен цикъл в Русия. Въпреки това през 2019 г., на фона на спад в търсенето на продукти, американците решиха да напуснат руския пазар на леки автомобили, оставяйки само сглобяването на търговски микробуси в Елабуга (Татарстан).

Дейността на завода спря през юни 2019-а, а през декември 2021 г. беше продаден на корейски производител на авточасти Sungwoo Hitech (LLC SV Rus). Основана през 1977 г., компанията произвежда силови елементи на купето, вратите, броните. Основни клиенти на азиатците са Hyundai, Kia, Renault Samsung Motors, GM Korea Company.

 

Завод на Ford в Русия-1

 

В края на 2022 г. ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на администрацията на Ленинградска област съобщи, че Sungwoo Hitech е отложил за неопределено време пускането на производството. Компанията отказа да коментира ситуацията, а на 31 януари губернаторът на Ленинградска област - Александър Дрозденко съобщи, че преговорите с южнокорейците за рестартиране на бившия завод не са прекъснати, а са спрени. Причината е политическата ситуация.

Най-новата информация е, че дървообработваща компания планира да създаде производство на мястото на бившия завод на Ford. Част от територията е наета от фирмата и вече работи.

 

Завод на Ford в Русия-2

 

Според руското издание Комсомолска правда „там, където от много години се сглобяват високотехнологични чуждестранни автомобили, сега кръгли дървени трупи ще бъдат рязани на дъски. Условно. Но това е по-добре от престой на предприятието“.

 

 

0 от 500
  • #13
    13 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Единствено коментара под 8 е отразил насоките в които се развива напредъка на СПЕЦИАЛНАТА ОПЕРАЦИЯ! Ще има още преструктуриране на конфискувани хай-тек фабрики.
  • #12
    29 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Руснака не познава високотехнологични производства! На него му дай да реже трупи в Коми и да бичи мертеци! Акъла на това племе за закърнял тотално и скоро ще заживеят в 19 век. След 1945 г ВСИЧКО, което правеха алкохолиците беше с ОТКРАДНАТИ ОТ ГЕРМАНИЯ МАШИНИ, а за ракетите, които бяха откраднали дори бе докаран и персонала, защото не можеха да ги сглобят! Ей хора-четете, не ви ли писна да ви лъжат вече 80 години, или и у нас нещата се движат същата посока?
  • #11
    22 rate up comment 1 rate down comment
    До 10 ( преди 1 година )
    Да знаем, че Русия се справя и ЕС не може да се мери с нея ама нещо даже руснаците в ЕС не искат в Русия камо ли европейците докато желаещи да избягат от Русия изобщо не липсват.. Това което най-много се срива в Европа последните месеци е цената газа а и тока на борсата след като Франция оправи реакторите. Междувременно за януари приходите от нефт и газ в руския бюджет са 47% по-малко от януари 2022г
  • #10
    5 rate up comment 31 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Междувременно BASF в Германия работи на 50% от капацитета си, като работи на загуба, защото другите 50 просто не може да бъдат спрени. И вече обяви планове да премести производството си в Азия... Усещате ли колко е глупаво да си ги мерим? Дори да бичат трупи - работят имат какво да предложат и то се търси!
  • #9
    26 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Много ме радва като някой се опитва да сравнява малка България с една от най-големите по площ и природни дадености страна. С 20 пъти повече население. Макар че, Гоце, "безгръбначата дупка булгаристански хамерикански щат", както наричаш родината си, има почти същия БВП на глава от населението като Велика Майка Русия. Така че ако ние имахме техните дадености, щяхме да сме далеч пред тях.
  • #8
    31 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Що ли ми се струва че ще произвеждат кофчези.
  • #7
    30 rate up comment 4 rate down comment
    mgs ( преди 1 година )
    До #6...довърши хвалебствията си Гоце, цъкайки по компютъра с американски софтуер, изпратен през мрежа измислена от американци, по протокол създаден в Швейцари/ЦЕРН, и т.н.*** не видях един ***...вАкзал, маЦква, арее
  • #6
    8 rate up comment 37 rate down comment
    Гоце ( преди 1 година )
    Чета коментарите и се чудя на *** нискочели, безмозъчни същества. Гледайте си безгръбначата дупка булгаристански хамерикански щат и вижте къде сте. И още нещо....докато вярвате на соросоидната преса, няма да се научите на нищо свястно. Но както казваше ББ тиквун-винету...с тоз матрял толкоз.
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Всъщност вече е пазар за 600-700 хил годишно като за миналата година е 626 хил а ануари има 45 хил което е спад с 47% от януари 2022. Иначе 2021г продажбите бяха стигнали даже 1.6 милиона
  • #4
    27 rate up comment 3 rate down comment
    пена ( преди 1 година )
    От Фордове ще минават на каруци рашките... Заслужили са го...