IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа увеличава забраните за дизели Евро 5

Все повече градове приемат ограничения срещу автомобили с този стандарт

Европейския съюз все още не е приел новия екологичен стандарт за автомобили Евро 7, който трябва да влезе в сила от 2025 г. Това обаче не пречи на властите в много градове на Стария континент да налагат все повече ограничения на по-старите автомобили. Те засягат дори коли със стандарт Евро 5, който беше приет през 2009 г.


Европа ограничения


Новите ограничения се отнасят най-вече за дизелови коли, като те се отнасят предимно за Германия, но по същия път вървят Франция и Италия. Властите в някои райони на Германия обявиха, че въвеждат забрани за шофиране на дизелови двигатели на превозни средства с дизелови или бензинови двигатели, които попадат в определена емисионна група (евростандарти 1-5 за дизел и евростандарти 1-2 за бензинови коли).

Целта на забраните за шофиране с дизелово гориво е да се гарантира граничната стойност на емисиите за азотни оксиди от 40 микрограма на кубичен метър външен въздух, определена от ЕС. Още през февруари 2018 г. Федералният административен съд обяви забраните за движение за допустими както за дизелови превозни средства под стандарта Евро 6, така и за превозни средства с бензинови двигатели под стандарт Евро 3.

След това ограниченията за шофиране бяха наложени в някои германски градове и цели общини. Най-засегнати са дизеловите автомобили със стандарти за емисии Евро 5, Eвро 4 и надолу. Те нямат право да се движат в някои от най-големите градове в Германия. Ето как се процедира с тях.


забрана ДВГ


С решение на правителството на провинция Баден-Вюртемберг дизеловите превозни средства, които не отговарят поне на стандарта Евро 1, вече нямат право да влизат в град Щутгарт . Зоналната забрана за движение се прилага в малката екологична зона, т.е. в басейна на Щутгарт и областите Бад Канщат, Цуфенхаузен и Фойербах.

В Мюнхен, от 1 февруари 2023 г., поради прекалено високите нива на азотен диоксид се прилага забрана за шофиране за всички дизелови превозни средства от емисионен клас Евро 4 или надолу. Ако стойностите не се подобрят значително, забраната за движение на дизелови автомобили ще бъде разширена до клас Евро 5 от 5 октомври.

Властите в Берлин, на свой ред, ограничиха движението на дизелови автомобили с клас под Евро 6, за 8 улици в града. Малко по-късно 4 от тях отпаднаха от списъка. В Хамбург и Франкфурт на Майн също е издадена забрана за някои райони, както и в Дармщад.


Европа ограничения


Сериозни мерки се взимат и в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където над 3,1 млн дизелови автомобили са засегнати от забрани, отнасящи се за 14 града. В Кьолн, например, ограниченията за дизели с клас под Евро 6, бяха въведени още през 2019 г. Същото се случи и в Есен, където не се допускат дизели със стандарт от Евро 1 до Евро 4, както и бензинови коли с Евро 1 и Евро 2. От септември ще бъдат забранени и дизелите с Евро 5.

Какви са наказанията? Засега това са предупреждения и глоби, които варират от 25 евро (Хамбург) и 128,50 евро (Мюнхен). Проверките се извършват на случаен принцип, като шофьорите-инвалиди и тези с тежки увреждания, а също така и фирмените коли имат право на изключение.

В Италия положението е подобно, като последният град, който се присъедини към ограничения за дизели с Евро 5, е Торино. До това се стигна, след като се оказа, че качеството на въздуха в град е най-лошото за всички времена и властите решиха да вземат мерки. Засега те са от ниво 1, като засягат само частните автомобили и то само за определени часове от деня, но ако ситуацията не се промени, ще влезе в сила ниво 2, което означава забрана и на търговски превозни средства.


Европа ограничения


Още по-сериозни са ограниченията във Франция. В столицата Париж от известно време е забранено влизането на дизелови коли със стандарти под Евро 4, а тези с Евро 5 и Евро 6 плащат винетки. Глобите за нарушение варират от 68 до 375 евро, а подобни ограничения има още в Лион и Гренобъл.

Какво означават за шофьорите всички тези забрани? Леки и лекотоварни търговски превозни средства с хомологация Евро 5 са всички, които са произведени до 31 август 2015 г. Това са все още сравнително нови превозни средства и в най-добрия случай са само на 8 години, като те все още се използват активно от хората – както в градовете, така и извън тях.

Сред тези коли са популярните Volkswagen Golf 5, 6 и 7 TDI, Citroen C3 diesel, първото Renault Clio IV dCi и дори Ford Fiesta TDCI. Техните собственици явно ще трябва да се разделят с колите си, ако им се налага да пътуват в градовете. Съответно, ще им се наложи да се ориентират към бензинови коли или към електромобили, които обаче все още са доста скъпи.


0 от 500
 • #43
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Биню тракториста ( преди 1 месец )
  Моят Москвич 412 е Евро -6. Така че безпрепятствено ще мине дори и покрай Айфеловата кола,както и през Манхатън!
 • #42
  0 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  евро 4 бензин боли ме кроасана.Дизелаците на пресата.
 • #41
  0 rate up comment 3 rate down comment
  yyyy ( преди 1 месец )
  Всички дизели трябва да бъдат забранени.Освен за автобуси и камиони
 • #40
  1 rate up comment 1 rate down comment
  До 37 ( преди 1 месец )
  Не 200 на година, а 60 еврона на месец, и всичко си е наред!
 • #39
  9 rate up comment 0 rate down comment
  Бензин ( преди 1 месец )
  И сега търгашите от автокъщите, като ги попиташ защо 99 процента от автомобилите са дизелови, ще обясняват как видеш ли търсенето на дизелови в България било голямо. Не че не го чух преди 2 години...
 • #38
  5 rate up comment 1 rate down comment
  Димитър ( преди 1 месец )
  Не разбрах за туристите дали важи.
 • #37
  26 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Само на една отсечка в Мюнхен. Но ако си платиш таксата около 200 евро на година дизелът ти автоматично е Евро 10)))) става екологично чист и може да минаваш без проблеми.Става дума за пари.
 • #36
  21 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Доволно потриват ръце автотърговците, евтина стока пристига в България :)
 • #35
  17 rate up comment 11 rate down comment
  Лечител ( преди 1 месец )
  #28 бачка, не се изказвай като не знаеш. Дизеловите твърди частици са с такива размери, че не се филтрират в дихателната система, а навлизат директно в кръвта. Следва посещение при кардиолог, пулмолог и онколог. Серни и азотни окиси - сега няма платнища на колите, но сложи един брезент на гърнето да видиш с припалвянията как ще стане на решето все едно е стрелян със сачми. Това е най-примитивната смрад, с която някой може да се вози. Черни турлуци, димляци и кадежи. Как ще сравняваш с бензин/АГУ
 • #34
  11 rate up comment 25 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  ДВГ е аут. Сори за пропагандата тук, но скоро ще забравим за отровите на ауспуха.