IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari постави рекорд по продажби

Италианците отчетоха и най-голямата печалба в историята си

Миналата година е била фантастична за Ferrari, става ясно от публикуваните отчета на автомобилния производител. Той поставя нов рекорд по продажби, като е доставил 13 221 автомобила на клиентите си спрямо 11 155 бройки през 2021 г. Нетната печалба също достига нови върхове от 939 млн евро, след като година по-рано е била 833 млн евро.


Ferrari


Регионът на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) е най-големият за Ferrari през 2022 г. с доставки на 5958 автомобила, което е с 466 повече от 2021 г. Продажбите в Северна и Южна Америка са били 3447 единици спрямо 2831 през 2021 г.

В континентален Китай, Хонконг и Тайван клиентите са закупили 1552 автомобила в сравнение с 899 през предходния период. И накрая, останалата част от пазара в Азиатско-тихоокеанския регион (APAC) е закупила 2264 от продуктите на марката, срещу 1933 през 2021 г.

Общите приходи на Ferrari през 2022 г. са 5,095 млрд евро, което е с 19% повече спрямо година по-рано. Продажбата на превозни средства и резервни части са донесли на компания 4,341 млрд евро, което е увеличение с 22%. Брандирането и спонсорските договори представляват втората по големина част от бизнеса, като са донесли 479 млн евро.


Ferrari Purosangue


Във Ferrari изчисляват, че 2023 г. ще бъде дори по-добра от миналата година. Очаква се нетните приходи да бъдат около 5,7 млрд евро, включително повече пари, идващи от състезания и лайфстайл дейности. Компанията планира да увеличи цените, за да компенсира инфлацията на разходите.

За увеличението на приходите през тази година ще помогне и Ferrari Purosangue, чиито доставки до крайни клиенти стартират след няколко месеца. Това е първият широко достъпен продукт на марката с четири врати от марката и има форма, подобна на кросоувър. Мощността идва от 6,5-литров V12, който развива 715 к.с. и 716 Нм, като той е комбиниран с 8-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

Интересът към кросоувъра е огромен, като списъкът с желаещи да го притежават е пълен за 2 години напред. Към Purosangue ще се присъедини и още един нов модел на Ferrari – купе с V12 двигател, разположен отпред. Той ще наследи 812, като премиерата му ще се състои до края на годината.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Ник ( преди 1 година )
    До номер 5 . Скъпият автомобил не се прави на конвейр
  • #5
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    13 000 автомобила от над 10 актуални модела, над 90% от бройките персонализирани по желание на клиента, според теб масово производство ли е?!? Това е дневната производителсност на всеки от големи производители (масовите) Казано е - когато нямаш какво да кажеш, по добре си мълчи, вместо да ръсиш глупости!
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ферари ( преди 1 година )
    Ферари и Ферари - кой каквото ще да пише
  • #3
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Маркетолог ( преди 1 година )
    Докато някой тип ,платил не знам си колко стотин хиляди долара си получи пуросангето, през това време от ферари ще са изкарали нов "SUV". И за да не остане назад ще трябва да поръчва (и чака) отново. По-добра маркетингова стратегия от това здраве му кажи.
  • #2
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Къде са тези които обяснявваха как Ферари били бутиков производител и как щели да си ограничават производството за да си запазят ексклузивноста?
  • #1
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Ейей ( преди 1 година )
    Ей, и рецесиите и кризите са си едни и същи от време оно, мааму... Всички скъпи марки са нагоре, а евтините надолу.