IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ готвят още един удар по автомобилната индустрия

Калифорния иска да забрани хромирането на метални части

Американския щат Калифорния искат да забранят хромирането на метални части. Местни екологични организации вярват, че индустрията и военните ще могат да намерят алтернатива на шествалентния хром, което ще помогне на САЩ да се отърват от силно токсичния процес за получаване на хромирани компоненти.


Chevrolet


Според „зелените“, процесът на хромиране отделя опасни канцерогени, които са 500 пъти по-опасни за хората от газове, отделяни от дизеловите автомобили. Шествалентният хром отдавна е класифициран като силно токсичен замърсител на околната среда, но все още няма алтернатива. Без хромиране е невъзможно да си представим възстановяването на класически автомобили, създаването на шасита за космическата индустрия, производството на лампи и санитарни фаянс.

Калифорнийският борд за въздушни ресурси планира да забрани използването на шествалентен хром за декоративни елементи до 2027 г. и за промишлени цели до 2039 г. Ако законопроектът бъде приет, щатската автомобилна индустрия ще пострада първа.

На свой ред, металурзите твърдят, че техните заводи за хромиране представляват не повече от един процент от общите емисии на шествалентен хром. В допълнение, експертите не виждат алтернатива на този продукт, тъй като тривалентният хром е значително по-тъмен и не отговаря на стандартите на Министерството на отбраната на САЩ за дебелина, твърдост и устойчивост на корозия.

Представители на стоманодобивната индустрия и автомобилния бизнес бяха скептични към инициативата на еколозите в Калифорния и намекнаха, че пълната забрана на хромирането ще принуди предприятията да напуснат щата, а регионът ще загуби данъци и работни места. Отбелязва се, че най-големият брой американски производители на хром се намират именно в райони на Калифорния.


0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    Под финансово неграмотен предполагаш че визираш себе си.Видяхме я финансовата политика на нашата ЦБ. 3000лв. един долар. За това влязохме във валутен борд, закачиха ни за марката а после за Еврото. И всеки средно интелигентен знае, че излезем ли от борта, за няколко месеца ще стане пак 3000лв. 1 евро. Погледни Венецуела и още куп държави, където отиват да си купят хляб с по два чувала пари.
  • #6
    2 rate up comment 4 rate down comment
    До 5 ( преди 1 година )
    От икономика не разбираш, както и от храни. Лева е закачен за друга валута, но винаги можем да го откачим и имаме ЦБ, която има собствена фискална политика. Собствена, а не отвън налагана, против нац.интереси либерастче. Знам, че е трудно да го го асимилираш със загладеният ти мозък. А селекцията и ГМО-то са съвсем различни неща. Ти говориш за селекция с0р0оидче и елементарна разлика не можеш да направиш между двете. Смятай колко ти е акъла. Всъщност не можеш да го сметнеш. Акъл зеро!
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тая мантра с ГМО е такава простотия, че като видя някой да дъвче тази дъвка, разбирам, колко е неграмотен по темата. Същите глупости като да запазим лева, не на еврото. Той лева умря 1997г. и от близо 30г. е на командно дишане, защото е закачен на респираторния апарат ЕВРО. Знаеш ли че царевичния кочан е бил само с по 3-4 зърна? Хилядолетия са трябвали на месното население на Америка, отбирайки тези с най-много зърна за посеви, докато стигне днешния кочан. ГМО прави това за 2-3години.
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Петърчо, къде си виждал хромиран санитарни фаянс? Става дума за санитарна арматура, разбира се смесители за вода. Аман от неграмотници!
  • #3
    4 rate up comment 6 rate down comment
    До предпоследния ( преди 1 година )
    Те щото забраниха оловото и цъфнаха всички... А ГМО? А хилядите отрови в храната, не в нещо дето я го вдишаш, я не...аре у лево, наивен ***
  • #2
    18 rate up comment 13 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Такива като тебе имало и при забраната на оловото в бензина, водопроводните тръби и боите, както и използването на азбест и живак.
  • #1
    16 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тея се ПОБЪРКАХА! Дадоха им ЧУК и сега търсят пирони, ама като няма пирони, млатят НАРЕД!