IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Една от любимите коли на Род Стюарт се продава на търг

Легендарният певец е бил собственик на това Lamborghini Countach повече от 25 години

Легендарният британски рок певец Род Стюарт „влезе в новините“ тази седмица, като направи изненадващо телефонно обаждане в телевизионна новинарска програма на живо, за да осъди „нелепото“, според него, състояние на здравната система във Великобритания и призова за оставка на правителството.

 

Lamborghini Countach LP400 Periscopio-2

 

Но следващите редове са не за политическите пристрастия на Сър Род Стюарт, а за една негова голяма автомобилна любов, която скоро ще намери нов собственик. На аукцион в Париж ще бъде изложен суперавтомобил Lamborghini Countach, който е бил собственост цели 25 години на звездата, а в момента е в Германия.

През 1977 г. Род Стюарт е на турне в Австралия, където вместо да наема автомобил, решава да си купи и, както подобава на знаменитост като него, колата не може да е обикновена, той трябва да се отличава от тълпата с нещо блестящо. Когато вижда Lamborghini Countach LP400 Periscopio Стюарт се „влюбва“ и така става собственик на суперавтомобила, който би могъл да изпревари повечето машини от своята епоха.

 

Lamborghini Countach LP400 Periscopio-4

 

Lamborghini Countach LP400 е представен на изложението в Женева през 1974 г. и щандът на марката изведнъж става твърде малък за всички хора, които се опитват да видят магическата кола.

Произвежда се от 1974 до 1979 г., като това е първият модел на италианската марка с врати тип „гилотина“. Друга особеност е перископ, вместо огледало за обратно виждане в купето. Прототипът LP500 включва огледало, което позволява на шофьора да гледа зад колата през малък прозорец и тунел на покрива. Затова и е известно като Periscopio. Производственият модел е с подобен дизайн, но след това е монтирано, макар и малко, задно стъкло точно пред капака на двигателя.

 

Lamborghini Countach LP400 Periscopio

 

Суперавтомобилът е оборудван с 4,0-литров V12 двигател с мощност 375 к.с. и 5-степенна механична скоростна кутия, задвижването е на задните колела. Ускорява до 100 км/ч за 6 секунди и развива максимална скорост 290 км/ч.

Ранните Lamborghini Countach LP400 са най-редките и най-ценни версии на легендарния модел. Общо са произведени 157 Periscopio (150 според други източници). Но тази конкретна кола е забележителна и с факта, че е принадлежала на известния певец.

 

Lamborghini Countach LP400 Periscopio-9

 

В края на австралийското турне Род Стюарт взима със себе си автомобила в Лос Анджелис. В САЩ колата е модернизирана, като воланът е преместен от дясната на лявата страна и е монтиран подвижен покрив. По-късно Lamborghini Countach отива със собственика си във Великобритания. Когато купува този автомобил Род Стюарт вече е голям фен на Lamborghini, притежавайки три модела Miura, а е виждан да шофира и Gallardo Spyder.

Род Стюарт пази LP400 Periscopio в продължение на 25 години, след което продава колата през 2002-а, като впоследствие сменя няколко пъти собствениците си, които също я модифицират. През 2021 г. е продадена на търг за $944 000, а сега се очаква да донесе най-малко един милион долара.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500