IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW инвестира милиони в български стартъп

Ampeco, създател на софтуер за управление на зарядни станции, вече оперира на 45 пазара

Българска компания, произвеждаща софтуерни платформи за управление на зарядни станции, привлече многомилионна инвестиция от германския гигант BMW Group. Създадената в София Ampeco привлече 13 млн. щатски долара в своята инвестиционна серия А, с водеща роля на BMW I Ventures, поделението за рисков капитал на баварците. Останалите участници са българският LauncHub Ventures и регистрираният в Берлин фонд Cavalry Ventures. С това общият размер на привлечените средства от компанията надхвърля 16 млн. долара.
     
      
Орлин Радев, Ampeco, Ампеко
Основателят на Ampeco Орлин Радев в предаването "Бизнес Среща" по Bloomberg TV Bulgaria. Целия разговор можете да видите тук
    
       
Ampeco предлага уникално решение за управление на зарядни станции, което позволява на клиентите не само да оперират станции в голям мащаб, но и да избират и смесват доставчиците на хардуер. Това води до значителна оптимизация на разходите. Компанията вече има над 120 клиенти на 45 различни пазара. С нейния софтуер се управляват над 62,000 зарядни станции.

"Съществува невероятна възможност за доставчиците на зарядни услуги да изградят печеливш бизнес, като използват иновативни технологии", коментира главният изпълнителен директор на Ampeco Орлин Радев след инвестиционната серия А. "Достъпът до зарядна инфраструктура за електромобили става по-критичен отвсякога", добави Бариш Гюзел, управляващ партньор в BMW i Ventures. "Решението на Ampeco позволява на клиентите да създават и развиват своите мрежи наистина бързо".
    
      
Ampeco, зарядни станции
   
    
Идеята за Ampeco се ражда през 2018 година, когато Орлин Радев и Мартин Спасов пътуват до Германия да закупят BMW i3 и да тестват от първо лице какви са предизвикателствата на електрическата мобилност. След безбройните перипетии по обратния път двамата решават да създадат универсално решение. Само пет години след скромното начало, компанията вече има 80 служители и бързо се разширява.
   
       

 

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Браво
  • #9
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е точно тия нямат нищо общо с Нексо. Това Нексо го гонят от САЩ и Европа, съдебни дела, ама те били невинни като сълза видиш ли, много нагли хора.
  • #8
    18 rate up comment 0 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    За Орлин разбрах преди години от едни благодарности на самия Robert Llewellyn в ефир към него. Орлин и екипа му са номер 1: почти всички приложения на БГ зарядните оператори са разработени от Ampeco. Със софтуера на Ampeco се управляват и наблюдават в реално време, локализират и плащат над 40 хил. зарядни станции в България и света. Браво, Орлине! U rock!
  • #7
    18 rate up comment 5 rate down comment
    до 6 ( преди 1 година )
    Защото си кореноплоден от таргет-групата на Славчо?
  • #6
    4 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Що така, като ги гледам тия "иноватори" се сещам за NEXO.......
  • #5
    4 rate up comment 12 rate down comment
    Онуфри ( преди 1 година )
    Искат, не искат - трябва да се мисли в тази посока, скоро приемаме еврото, ясно им е на господата германци, че ще бъде супер евтино да експлоатират българина и най-накрая се престрашиха да дойдат. Само се чудя защо не избързаха и не предпочетоха Хърватия - при тях предстоящия за нас процес вече започна.
  • #4
    3 rate up comment 22 rate down comment
    Бегай бе ( преди 1 година )
    Мда те преди тия досега софтуер за зарядни не е имало
  • #3
    26 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    е как да видиш с такова микропроцесорче зад очите...
  • #2
    5 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Явно разчитат че БъГъ ще свършат работата за по малко кинти друг мотив не виждам
  • #1
    33 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Браво, светнати момчета.