IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai си сменя името

Желанието да си интересен може да звучи смешно (ВИДЕО)

Как се произнася правилно Hyundai? Правилата на английската транскрипция няма да ви помогнат в случая. Компанията вече обяви, че трябва да се нарича „Хюндай“, но някои хора все още не са свикнали и продължават да я наричат както на тях им звучи добре.


Hyundai


Това обаче не е от съществено значение, важното е човек, с който разговаряте, да разбира за какво става дума. В Hyundai обаче очевидно искат да внесат допълнително объркване и вече настояват за ново произнасяне на името на марката, което вече се използва от самата компания – в нейните гласови асистенти.

Малко предистория – наскоро излезе нов сериал, който бързо се превърна в сензация и дори беше обявен за едно от събитията на годината. Става дума за сериала „Сряда" (на английски – Wednesday), в който главна героиня е тинейджърка от семейство Адамс. Тя се казва Уензди - „мрачна като нощ, момиче с тежък поглед, копнеж за смърт и любов към Едгар Алън По".



Актрисата Джена Ортега, която изиграва главния герой, се превърна в сензация във филмовия свят. Предсказано й е невероятно бъдеще, тя е фотографирана и обичана, а много тинейджърки я копират. Джена се сдоби с огромен брой последователи, а платформата Netflix я промотира активно.

Сега в цялата шумотевица се включи и Hyundai, който искат марката автомобили да се нарича „Хюндей“ - по аналогия със сряда. Това противоречи на правилата за транскрипция на корейците, които са си избрали тази комбинация от букви. Но пък явно нищо не им преди да звучат смешно. Ако не вярвате – вижте видеото.


0 от 500
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    И Tucson не е Туксон, а Тусон.
  • #20
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Oligarh ( преди 1 година )
    Много марки ги произнасяме неправилно: Hyundai е правилно да се чете хьонде, защото така се произнася в Корея, Zara е испанска марка и се чете Сара, а не Зара, Nike е американска марка и се чете Найки, а не Найк, Chicco е италианска марка и се чете Кикко, а не Чико... Да продължавам ли?
  • #19
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Oligarh ( преди 1 година )
    Корейците го произнасят Хьонде!
  • #18
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Бай Стоври ( преди 1 година )
    През 2016г си купих Туксон,през 2021г кога му навъртех 100хил км го върнах и си взех Санта Фе.Уникални джипове.Просто Хюндай са страхотно съчетание между качество и цена.
  • #17
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Джоган 157 ( преди 1 година )
    Не знам как се произнася "Хюндай" от корейците.В сп. "За рульом" вместо "Мазда" руснаците пишат"Мацуда".Аз пък ще ви кажа нещо,което малцина знаят.Известната марка за акумулатори(и не само) "Varta" не се произнася "Варта",Ами "ФАРТА".Който е учил немски го знае.Иначе и при "Фолксвагена" началната буква е"V" нали?
  • #16
    23 rate up comment 1 rate down comment
    От село ( преди 1 година )
    То ние на село казваме "Би Ем дабълю" ама всички в София му викат "бе Ем ве" ...
  • #15
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Някой ( преди 1 година )
    Защо винаги имате грешки/объркани букви. Не се ли сещате поне веднъж да си прочетете статията преди да я представите. Или гоните цифра...
  • #14
    31 rate up comment 5 rate down comment
    До #11 ( преди 1 година )
    Разнасям части вече 6-та година. В Хундай нося брони, а в БМВ - цели двигатели. Изводите...
  • #13
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Кореец ( преди 1 година )
    Всъщност на корейски се произнася като нещо средно между хьонде и хюнде,всичко останало е европейска и американска интерпретация.Французите например го четат юнде
  • #12
    18 rate up comment 16 rate down comment
    Вуте ( преди 1 година )
    Я па му викам Уйдай! Баш му отива