IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

50-милионният Ford е 63-годишен Galaxie

Собствениците притежават още два юбилейни екземпляра на компанията (ВИДЕО)

Създаден през 1903 г. Ford е не само един от най-старите производители на автомобили, но и една от най-успешните автомобилни компании с продадени към декември 2022 г. над 400 милиона машини.

 

ford-s-50-millionth-car-6

 

За началото се знае и писано много, поставя го изключително популярният Model Т. Пуснат на пазара през 1908 г. от него са продадени повече от 15 милиона бройки до спирането му от производство през 1927 г. Има обаче и други, които са на особена почит и един от тях е 50-милионният, произведен в САЩ автомобил Ford.

Компанията се нуждае от над 50 години, за да достигне тази кота. Това става 29 април 1959 г. в завода в Диърборн, Мичиган, който този ден пуска специален седан с четири врати Galaxie.

 

ford-s-50-millionth-1

 

Построен е с части от други производствени и монтажни заводи, както и от външни доставчици, така че всеки да може да участва в изграждането му, Galaxie идва в светлината на прожекторите с големи надписи „50 МИЛИОННИЯТ“ в златно и черно от всяка страна.

Завършен в цвят Colonial White с покритие „диамантен блясък“, Galaxie получава интериора Luxury Lounge, който включва „меки диванни“ седалки, акценти и килими Rayon.

 

ford-s-50-millionth-car-5

 

Тапицерията е многоцветна със спортни златни, сребристи, жълтокафяви и черни материали. Задвижван от стандартния 4,8-литров Thunderbird V8 с мощност 200 к.с., уникалният седан получава много публичност през деня.

Първоначално демонстриран в Ротондата на Ford в Диърборн за почти месец, 50-милионният Galaxie след това е изложен на годишната среща на акционерите в Auditorium на Ford. Освен това е част от кервана, който проследява маршрута на прочутото състезание за автомобилна издръжливост „Ocean-to-Ocean“ от 1909 г. за трофея Гугенхайм.

 

ford-s-50-millionth

 

Но това, което наистина впечатлява е, че Galaxie от 1959 г. все още е в безупречно състояние, въпреки че Ford не е полагал специална грижа за екземпляра след края на маркетинговата кампания. Автомобилът сменя собствениците си няколко пъти, но в крайна сметка намира място в колекцията на търговците на коли Рик и Джим Шмид.

Сега е изложен в Музея на клуба на античните автомобили на Америка, както е документирано от „Young Exotics“ на YouTube. Юбилейният Galaxie изглежда като току-що излязъл от фабриката. И все още е класика с малък пробег.

 

ford-s-50-millionth-car-3

 

Когато не е изложен в музеи, специалният Galaxie се съхранява при други важни автомобили на Ford. Това е така, защото Рик и Джим Шмид от Охайо също така притежават 100-милиония Ford сглобен в САЩ - Fairmont Futura Coupe, както и 150-милиония Mustang от 1979 г. и 300-милиония Mustang GT от 2004 г.


 

0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И след толкова стотин милиона автомобила опит, ще е срамно да бъдат задминати от китайските стартъпи, създадени преди няколко години.