IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota разкри напълно нов електрически SUV

Концептуалният модел bZ Compact трябва да бъде конкурент на Volkswagen ID.4

Японската компания Toyota представи в Брюксел концептуален модел, който полага основите на нов напълно електрически SUV и трябва да съперничи на Volkswagen ID.4. Това е новата Toyota bZ Compact SUV Compact.

 

Toyota-bZ-Compact-SUV-Concept-5

 

За момента Toyota има само един напълно електрически автомобил - bZ4X, но изглежда японците дават сериозна газ в посока разширяването на семейството. Новият bZ Compact SUV Concept е предназначен да играе водеща роля в гамата. Преди всичко като по-малкия брат на bZ4X. И на второ - като 100% електрическа алтернатива на популярната Toyota C-HR, чието бъдеще беше разкрито чрез C-HR Prologue.

Toyota bZ Compact SUV Concept е позициониран в сегмента C-SUV, най-важната категория на европейския пазар. Проектиран е в Европа, по-точно в центъра за дизайн и развитие на Toyota във Франция. Замислен е като изцяло електрическо превозно средство, така че се поддържа от специална платформа e-TNGA. Toyota поставя специален акцент върху аеродинамичната форма на концепцията, защото подобрява футуристичния му вид. Размерът на колелата от 21 инча, добавен към тяхната позиция и формата на калниците, е от решаващо значение за предаването на по-агресивен образ.

 

Toyota-bZ-Compact-SUV-Concept-Euro-Debut-1s

 

В интериора на bZ Compact SUV Concept атмосферата е типична за технологичен, минималистичен и елегантен автомобил. Въпреки, че марката се е постарала да предаде усещането за премиум автомобил, екологичните щрихи се открояват. Седалките са направени от рециклирани и растителни материали.

Шофьорската позиция е „цифрова и свързана“ - дигитален приборен панел е комбиниран с голям сензорен екран. Минималистичният интериор премахва практически всички конвенционални контроли чрез интегриране на функциите на автомобила в щедро оразмерената информационно-развлекателна система.

 

10-Toyota-bZ-Compact-SUV-Concept-Euro-Debut-9

 

Toyota засега не разкрива подробности за капацитета на батерията, изходната мощност, както и за разположението на електрическите двигатели. bZ Compact SUV Concept има размери 4538 мм дължина, 1888 мм ширина (без огледала) и 1560 мм височина. В сравнение с гамата, задвижвана от двигатели с вътрешно горене, bZ Compact SUV е със 78 мм по-дълъг от Corolla Cross и 62 мм по-къс от RAV4.

Цялостният дизайн не се отдалечава твърде много от C-HR Prologue, който бе представен паралелно. Въпреки това веднага се разпознава кой кросоувър е чисто електрически по предната LED светлинна лента, монтирана на bZ Compact SUV. Очевидно кръглите волани вече са старомодни и този на bZ Compact SUV Concept е оформен като осмоъгълник. И още - Toyota потвърди, че шест нови електрически модела с етикет Beyond Zero ще бъдат представени до 2026 г. Част от тях е bZ, а целта е Toyota до постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Не се съобщава обаче кога ще излезе на пазара bZ Compact, най-вероятно ще бъде не преди 2024 г.

 

Още снимки на Toyota bZ Compact SUV Compact - вижте в галерията

 

 

0 от 500