IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нови лазерни фарове „пробиват“ на 250 метра и виждат невидимото

Японци представиха система за виждане в тъмното, работеща в лоши условия на пътя

Японската компания Kyocera разработи лазерна система с дълъг лъч, която комбинира два източника на светлина. След това софтуерът комбинира отразените вълни от тези източници, за да разпознае обекти в тъмното.


Kyocera


Новата система работи през нощта, при дъжд, сняг и мъгла. Според нейните създатели, тя е оборудвана с първия в света фар, който може да излъчва бяла (RGB) и близка инфрачервена (NIR) светлина по една и съща оптична ос. Светодиодите се помещават в едно лазерно устройство, което използва галиев нитрид (GaN).

Обхватът на лазерния дълъг лъч е 250 метра. Освен това системата има функция за автоматично „формиране на лъча“, която предотвратява заслепяването на водачите на идващите насрещна превозни средства чрез автоматично превключване на ъгъла на светлинния лъч, когато е необходимо.

Системата на Kyocera използва изкуствен интелект за сравняване и оценка на RGB и NIR изображения. Създателите на новата технология уточняват, че тя все още се усъвършенства и ще бъде готова за серийно използване едва след 2027 г.

0 от 500