IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов радар стряска шофьорите в Европа

Уредът хваща не само превишена скорост, но и много други нарушения

Автомобилната индустрия се развива с бурна скорост, но методите за контрол и „лов“ на шофьорите-нарушители също. Във Франция вече е одобрен ново поколение трафик радар - Parifex Nano, който е много повече от обикновен измервател на скорост, информира Мotorpasionmoto.

 

este-es-el-nuevo-radar-que-llega-a-las-carreteras-y-que-sera-mas-temido-que-los-velolaser-de-la-dgt

 

Обявен е за първият скоростомер в света с 3D LiDAR технология, която осигурява 360 градуса покритие в радиус до 100 метра и улавя всичко наоколо с нова лазерна технология за триизмерно сканиране. Не става въпрос само за превозни средства, а и за пешеходци и въобще събира информация и открива всякакви обекти, разположени в неговото зрителното поле, независимо дали се движат или не.

Специално за автомобилистите в това всичко, освен превишената скорост (засича между 30 и 250 км/ч), се включват и други нарушения, като преминаване на червено, не спиране на знак СТОП, шофиране в обратната посока, настъпване на непрекъсната линия, неправилно изпреварване, неспазване на безопасна дистанция. Радарите събират данни в реално време и са проектирани да издържат на различни метеорологични условия и също така могат да наблюдават до 4 ленти наведнъж.

 

1366_2000

 

Parifex Nano е одобрен от Френската национална метрологична и тестова лаборатория (LNE) за измерване на скорост в съответствие с изискванията на Международната организация по законова метрология (OIML). Parifex Nano може да бъде инсталиран бързо и лесно на всяко място, като се калибрира автоматично и може да бъде както на стойка, така и в превозно средство, било то мотоциклет или кола. А също така е предвиден за градска и междуградска употреба.

 

parifex-nano-arriere-300x221_1_1000x575

 

Очаква се скоро Parifex Nano да бъде въведен в експлоатация във Франция, а след това и в други държави от Европа. Във Франция има налични досега общо 4454 камери за скорост, в Италия – 4230, в Германия са 3942, в Нидерландия – 3688, а в Испания са 1877, където миналата година Главната дирекция на движението е наложила над 3 милиона глоби. О тях 2,19 млн. са от фиксирани устройства, което е 70% от общия брой.

Според производителите от Parifex, радарът има и положителна страна, но се отнася само за автономните превозни средства, като улеснява комуникацията между тях и гарантира подобрен трафик за колите, като следи пътната обстановка.

 

 

0 от 500
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 3 месеца )
    Биг брадър с нова играчка - тотален контрол и още кинтички.
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абе друга работа да си намерят тези гадове
  • #15
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Истина ( преди 1 година )
    Трябва нарушенията да се плащат с данъка, не може да си платиш данъка на колата ако не си си платил нарушенията, не може да си регистрираш нова кола ако не си си платил нарушенията. Не може да си купиш нова кола ако не си си платил нарушенията!
  • #14
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тая ***** където ми се лендзи на снимката като ***** ****** много ме дразни
  • #13
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Оня ( преди 1 година )
    Те все за автомобилите се "грижат" . До сега не съм чул да има глобен мотоциклетист, да не говорим за велосипедист преминал на червено . Тук в Париж за велосипеди, тротинетки ,пешеходци няма правила . Всеки се движи както му скимне , почти винаги и на червено! Не съм сигурен, че тези нови радари ще са ефективни в България. Там системата е сбъркана ( корумпирана) до степен на негодност.
  • #12
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ами в Германия на магистрала 61 край Кобленц през нощта ме тресна такъв радар със светкавица за превишена скорост с 11 км тази пролет.Пратиха ми глобата с писмо 40 евро административна за първо нарушение .Платих си като поп по банка.
  • #11
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Да бе, с тези фалшиви дрегери и радари изкараха половината българи : наркомани/ даже и полицаи/.Явно полицията има пари да плаща обезщетения / парични и морални за грешно отчетени проби / до излизане на доброволен кръвен тест.
  • #10
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Оффф ( преди 1 година )
    Този е по-малък от другите, ще трябва да си сложа оптика на карабината, мен няма да ме контролират...
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Крайно време е и тук нарушенията на пътя да почнат да се плащат в разумен и адекватен срок
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Георги ( преди 1 година )
    "Муахаха", Ви го е написал, правилника е за всички участници в движението, Аз си спазвам ограниченията,и не се стряскам, може в големият трафик да премина по ръба или да нагазя някоя лента и до там,но това трябва да се вземе в предвид когато,си в нарушение (голям трафик и задръствания)