IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rolls-Royce представи първия си електромобил

Spectre развива 577 к.с. и ще изминава 420 км с едно зареждане

Още през лятото британският производител Rolls-Royce обяви, че първият му сериен електромобил е готов почти на половина. Сега компанията го представя официално – това е Spectre (името беше известно от по-рано), с който започва и електрическата ера за Rolls-Royce.


Rolls-Royce Spectre


Първите доставки за клиенти се очакват през четвъртото тримесечие на следващата година, допълват от компанията, чиято цел е да стане изцяло електрическа до края на десетилетието. От Rolls-Royce са категорични, че са създали напълно нов автомобилен сегмент – този на електрически супер-купета. Самият Spectre ще бъде позициониран именно като духовен наследник на Phantom Coupe и ефективно ще поеме неговата роля.

От гледна точка на дизайна, новият модел не изглежда кой знае колко различно от останалите модели на марката, въпреки че разполага с най-широката решетка, монтирана някога на сериен Rolls-Royce. Тази решетка е меко осветена от 22 светодиода, а над нея има аеродинамично оптимизирана фигурка Spirit of Ecstasy. Самият Spectre е най-аеродинамичният модел в историята на бранда с коефициент на съпротивление от 0,25.


Rolls-Royce Spectre


Интериорът на електрическото купе е най-модерният и най-технологичен, поставян някога на автомобил Rolls-Royce. Един от акцентите е опционалната функция Starlight Doors, която включва 4796 светещи точки в интериора и този брой изключва облицовката на тавана. Нови за Spectre са и предните седалки, които са вдъхновени от британски шивач.

Електромобилът е разработен на платформата Architecture of Luxury, като мощността на задвижващия агрегат и пробегът все още не са достигнали своя пик. Засега от Rolls-Royce посочват, че по предварителни данни максималната мощност е 577 к.с. и 900 Нм, а пробегът с едно зареждане е 420 км. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,5 секунди, но въпреки тези впечатляващи данни, Spectre няма да се фокусира върху производителност или ефективност на пътя.


Rolls-Royce Spectre


Вместо това, новият модел на Rolls-Royce ще осигури най-луксозното усещане зад волана, като новото окачване Planar със сигурност помага в тази мисия. Тази система може да отдели стабилизиращите щанги на автомобила, позволявайки на всяко колело да действа независимо, осигурявайки още по-гладко возене дори когато качеството на пътната настилка не е добро.

Британският производител вече приема поръчки за модела, но цените не се посочват. Съобщава се само, че Spectre ще бъде позициониран между Cullinan и Phantom в гамата на марката.


Още снимки на първия електромобил на британската луксозна марка - вижте в галерията:

Снимки: Rolls-Royce

0 от 500
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Заобленитв форми при ( преди 1 година )
    Предпочитам бмв, защото е по-малко квадратно на фона на това тухле
  • #21
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    пътуване във времето
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Разхода на енергия надали е само за въртене на колелата. Екстрите и начина на употреба на подобен автомобил са много изискващи и предполагам те също консумират не малко енергия.А за дизайна - предвид клиенетелата им, навярно това в момента е голям скок.
  • #19
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Ролс Ройс е единствената марка, на която електрификацията и отива. Заради финеса, елегантността и наи вече тишината. Дизайна е без забележки. Елегантно-арогантен. Тази колане всеки ще я разбере и приеме. Ама тя не е за всеки.
  • #18
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ролс не е просто кола за богаташи, а за такива с финес. За другите дебеловратни има Г-клас АМГ с силиконова чалгарица инклузив
  • #17
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е това си е приказка, не тези лисици с зеленото грозде надолу.
  • #16
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Чочо ( преди 1 година )
    Един път се случи да карам подобна машина на моя богат съсед. После думках жена му
  • #15
    7 rate up comment 3 rate down comment
    IM-DrtiйУАЙТBoY! ( преди 1 година )
    За классиката RR може да ти се изплъзне само една-единствена думичка: WOW с която просто се обяснява ВСИЧКО - Абсолютно - ВСИЧКО. Останалото е ТИШИНА...
  • #14
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Грозна и безсмислена като бензиновите. Огромна и тежка кола с форма на тухла с две врати?!? Създадена само защото има хора които искат да имат по-скъпа 7-ца
  • #13
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Добре е, но не виждам теглич.