IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche окончателно се отказа от Формула 1

След неуспешния опит за съюз с Red Bull германската компания реши да не търси други партньори

Германският производител Porsche окончателно се отказва от програмата за участие във Формула 1, съобщават медиите в Германия. Само допреди месеци съюзът между Porsche и Red Bull изглеждаше толкова очевидна и взаимноизгодна история, че в началото на лятото почти никой не се съмняваше в скорошното начало на сътрудничество между двете марки.


Формула 1


Малко по-късно обаче се появиха проблеми заради различни виждания за съвместното бъдеще и в резултат на това Porsche дори обяви отказа си от сътрудничество. В същото време обаче се смяташе, че състезателната програма на компанията, одобрена още през пролетта от борда на директорите на Volkswagen Group, все още трябва да бъде изпълнена - в септемврийското изявление нямаше дори намек, че Porsche се отказва от плановете си за изграждат двигатели от 2026 г.

Тогава започнаха разговори за потенциално германско партньорство с Haas или новия екип на Майкъл Андрети. Германският телевизионен канал RTL обаче съобщи в понеделник, че бордът на директорите на Porsche, ръководен от изпълнителния директор Оливер Блуме, е решил да се оттегли напълно от Формула 1.

Според медиите в Германия, за производителя от самото начало е било важно да може да се бори за победи, но сега не е възможно да се направи това с един от потенциално наличните партньори.

Официално плановете на Porsche ще бъдат обявени до две седмици - на 15 октомври приключва периодът за регистрация на производителите на нови електрифицирани двигатели за следващия технически цикъл, който започва през 2026 г. Друга марка на VW Group - Audi, вече е подала официална оферта, но дългоочакваният съюз със Sauber все още не е официално потвърден.


0 от 500