IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайският собственик на Volvo си купи дял в Aston Martin

Не е ясно колко да платили Geely за 7,6% от британската марка

По-рано тази година Aston Martin отхвърли предложението на китайския автомобилен производител Geely и на фонда InvestIndustrial за капиталова инвестиция, заявявайки, че „няма основа за по-нататъшни дискусии“. По това време 109-годишната марка за спортни автомобили твърдеше, че предложената сделка не е „атрактивна опция за финансиране или възможност за създаване на стойност за съществуващите акционери“.


Aston Martin


Сигурно обаче е имало допълнителни дискусии, защото ситуацията се е обърнала на 180 градуса. Сега Geely официално съобщи, че е постигнато споразумение с базираната в Gaydon марка. Най-голямата частна автомобилна технологична група в Китай ще купи 7,6% от британския производител, като сумата не се съобщава.

Geely се присъединява към Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия, който има 16,7% дял в Aston Martin и Yew Tree – консорциумът, ръководен от Лорънс Строл, с 18,3% дял. Освен това Mercedes има 9,7% от британския производител на луксозни и спортни коли

Новият акционер контролира огромно разнообразие от автомобилни производители, включително Volvo, Lotus, Polestar, Proton и London Electric Vehicle Company (LEVC), както и нови марки като Lynk & Co, Zeekr и Geometry. Също така си струва да се отбележи, че основателят и председателят на Geely - Ли Шуфу има дял от 9,7% в Mercedes-Benz Group чрез компанията Tenaciou3 Prospect Investment Limited.

Свързването между Geely и Aston Martin идва само няколко месеца, след като британската марка разкри актуализирано лого и ново мото - "Intensity. Driven", за да върви заедно със своето "стратегическо препозициониране". Първият му електрически модел е планиран да пристигне през 2025 г., а всички продукти ще бъдат електрифицирани до 2026 г.

Преди това да се случи, Valhalla, която трябва да се появи през 2024 г., ще бъде първият plug-in хибриден модел на фирмата. Известен като Vanquish суперавтомобил от "начално ниво" е предвиден за 2025 г. с AMG V8 вместо първоначално планирания британски V6.


0 от 500
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Доколкото знам купиха дял само от корейското рено - бившето Samsung Motors
  • #1
    1 rate up comment 0 rate down comment
    1 ( преди 1 година )
    Забравяте Рено - 40%.До края на годината ще е купил още много от Европейския автопром. Едно е да предлагаш Мерцедес с китайски компоненти , друго неизвестна китайска марка със същите компоненти. Печалбата и престижа са двойни.