IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Покупката на кола с превъртян километраж може да бъде изгодна

Не всеки случай на укриване на истинския пробег е трагедия

Смята се, че ако пробегът на употребявана кола е манипулиран, тогава новоизпеченият собственик определено ще „влезе в приключение“. Подобен сценарий обаче в никакъв случай не е задължителен. А защо, обясняваме сега.


превъртян километраж


Манипулирането на километража, разбира се, е измама. Но тя е често срещана у нас. Когато купувате кола и осъзнаете, че сте били излъгани, оставате с неприятно усещане. Но въпреки това не всеки случай на укриване на истинския пробег е трагедия.

Най-неприятният вариант е да купите кола, след като тя е била таксѝ или автомобил за споделено пътуване. В този случай колата най-вероятно ще бъде наистина много „уморена“, макар и с оптимистично малък брой километри на километража.

А за да избегнете такава ситуация, препоръчваме на всеки, по време на диагностиката преди закупуване в сервиза, да разбере истинското състояние на двигателя. С помощта на специален скенер, който имат много от сервизите, може лесно да се разбере общото състояние на мотора и часовете му на работа. Получената цифра ще бъде равна на часовете, в които е работил двигателя . Ако разделите стойността на манипулирания пробег на изяснените часове на двигателя,  ще разберете средната скорост на автомобила през целия му живот.


превъртян километраж


И ако тя е очевидно по-малка от тази, с която обикновено се движат превозните средства, то тогава можете да се откажете от покупката. Нюансът е, че мащабът на установеното намаляване на средната скорост на автомобила по време на живота му може да бъде различен.

Да предположим, че резултатите от въпросните изчисления показват, че колата се е движила със средна скорост през целия си живот, като тази на разхождащ се пенсионер. Това означава, че пробегът е просто безсрамно изкривен: например от 500 000 км до 100 000.

В крайна сметка „пробег от около сто хиляди“ се счита за доста приемлив от гледна точка на много купувачи на употребявани превозни средства. Такъв екземпляр наистина ще донесе на собственика само проблеми.


превъртян километраж


Но когато средната скорост се окаже около съвсем приемливите 25 км/ч (особено за градска кола), но по-висока, да речем, 15 км/ч, то тогава не трябва да имате притеснения. Особено когато продавачът е първи или поне втори собственик.

Ако общото техническо състояние на автомобила може да се оцени като добро, тогава откриването на факта, че пробегът не е реален се превръща от недостатък в мощен аргумент за договаряне и сваляне на цената. 

Обърнете внимание, че купувачът печели от такава сделка от всички гледни точки. Първо, това спестява сериозни пари. Второ, когато „маските паднат“, старият собственик може откровено да каже на новия собственик на колата за нейните скрити недостатъци и предстоящи ремонти.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    vwbeetle ( преди 1 година )
    377 000 км. V6 бензин,автоматик-марката няма да кажа.Ми върви си без проблем.
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Wolf ( преди 1 година )
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.
  • #9
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не зная колко трябва да си обратното на умен, за да си вземеш нещо с което са се опитали да те преметнат. Някой опитали се да ме измами, то никога, нищо не купувам от него. Щом ви лъже за километрите, то сигурно има и други неща по колата, които ще ги научите в последствие и ще се тюхкате защо не отказахте сделката. Призовавам всички да игнорират и бият шута на всеки измамник вместо да го стимулират с покупка. Още повече, че това деяние е престъпление да мамиш и по този начин ставате съучастници
  • #8
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Хуй ( преди 1 година )
    Това пак е превеждано от необятната съветска пустиня
  • #7
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Al ( преди 1 година )
    Алоооо, измамата си е измама! След като продавача лъже - значи има защо.
  • #6
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Муахахаха ( преди 1 година )
    Абе цяла далавера си е даже да си вземеш кола с въртян километраж! В БГ щото нали 90% се мислят за най-тарикати на света, затова си купуват точно такива! Иначе ... Румене, една кола не е само двигател! За 3 години можеш да му навартиш 300 000км и нищо да му няма, но 300 000км на скоростна кутия, окачване, уплатнения и т.н. са си 300 000км! "Карай ново - хвали старо" са казали мъдрите хора!А лукуми за въртяни километри и кое е на далавера може да си разтягате цял живот!
  • #5
    9 rate up comment 6 rate down comment
    До NN ( преди 1 година )
    Купи си автомат, за да не те е яд.
  • #4
    17 rate up comment 2 rate down comment
    NN ( преди 1 година )
    Вие се шегувате, от 10 г карам един таралясник в софийските задръствания сутрин и вечер. Първа - спри, първа - спри. Според километража имам 120 х км. А при условие, че имам средна скорост под 15 км/час, колко ли са моточасовете на мотора? Единствено ако за три години врътнеш на една кола 200 х км, може да се каже, че между часовете на мотора и киломентрите има общо. А и доста зависи в какви обороти е каран.
  • #3
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Радев ( преди 1 година )
    Доста наивно-бодряшка статия.
  • #2
    16 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Но, новите миксери надали ще могат повече от 200-250 х.км. да изкарат."Проблемите им започват доста по-рано.Всичко е сметнато до изтичането на гаранцията.