IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Последният бърз Pontiac

Годината е 1972-а, а моделът - Firebird Trans Am, но... доста преработен

Този рестомод на Pontiac Firebird от 1972 година е обект на невероятно задълбочен процес на сглобяване, който се свежда дори до изпипване на детайли, като отделни гайки и болтове. Крайният продукт е зашеметяващ пример за стил на една истинска мускулеста кола от старата школа, снабдена с модерен V8 двигател.


Firebird Trans Am


Когато става въпрос за класически автомобили, които изглеждат като очевиден избор за т.нар. рестомод коли, този Pontiac Firebird Trans Am от 1972 година вероятно не е в челото на класацията. Въпреки че броят на конските сили на мускулестите коли по онова време значително спада точно през тази година, а Trans Am тогава все още е един от най-мощните пони автомобили на пътя с 300 к.с. (223 kW) в наличност. Така, тази кола, макар и не като първи избор, се оказва чудесна за модернизация.

Под капака има шестлитров LS2 V8 мотор, който развива 400 к.с. (298 kW). Ако този двигател и неговата спецификация на конските сили ви звучат познато, това е защото този мотор идва наготово от австралийския Pontiac GTO . Въпреки че тази спортна кола не е оцеляла през годините, нейното задвижване е уважавано и това е перфектният начин да се запази този рестомод под една марка.


Firebird Trans Am


Този голям V8 работи съвместно с шестстепенна ръчна скоростна кутия Tremec, така че шофирането на този конкретен мускулест автомобил трябва да се окаже увлекателно изживяване. Мощността се изпраща през алуминиев задвижващ вал и след това в диференциал с 10 болта с тежко позициониране и 4.11 предавателно число. Разбира се, с толкова много допълнителна мощност, може да има известни притеснения за остарялото шаси.

За щастие, това е мястото, където изключителната реставрация на гайки и болтове на тази кола влиза в играта. Автомобилът не просто е върнат в първоначалното си заводско състояние, а е и драматично подобрен с конектори на подрамката Detroit Speed, тръбни A-образни рамена отпред и мощни пружини с висока производителност.


Още снимки на този забележителен автомобил - вижте в галерията


Отвътре Firebird е модернизиран с измервателни уреди Autometer, система за климатичен контрол Vintage Air и дори има информационно-развлекателна система iPad Mini. Тази уникална кола беше пусната за продажба по време на събитие на Barret Jackson в Лас Вегас в началото на лятото.


0 от 500