IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кражбите на Hyundai и Kia добиват застрашителни размери

Корейските производители обвиняват социалните мрежи за проблема

Кражбите на автомобили Hyundai и Kia, произведени през периода 2015-2019 г. вече са два пъти повече, отколкото на коли на други компании. Това разкрива в свой доклад на Застрахователния институт за пътна безопасност на САЩ (IIHS).


Hyundai


Вече ви съобщихме, че в Щатите има бум на кражбите на коли от тези две мерки, след като стана ясно, че дори по-нови техни модели не са оборудвани с електронни имобилайзери, които пречат на престъпниците и блокират запалването. При автомобили от други брандове тази защитна система е част от стандартното оборудване.

В Hyundai обаче започнаха да поставят имобилайзери на колите си едва след 1 ноември 2021 г., а Kia направи също в началото на тази година. От 1 октомври дилърите на Hyundai ще започнат да предлагат допълнителна защита, която гарантира пълна безопасност и ще трябва да се бори с набиращата в САЩ мода на кражби на коли на марката.


Hyundai


До всичко това се стигна, след като в социалните мрежи и в YouTube се появиха указания как лесно може да се отмъкнат автомобили на двата корейски производители. Модата се разпространи сред младите хора, които се забавляват като крадат коли на Hyundai и Kia, след което ги зарязват.

От Hyundai излязоха с изявление, в което обвиняват именно социалните мрежи за разрастващия се проблем. От него до момента официално са се оплакали близо 800 собственици на автомобили от двата бранда, като тази бройка продължава да расте с бърза скорост.


0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Защо обвинявате произодителя? Даже е похвално, че е дал избор на клиента вместо да го одрусва с още няколко стотин долара за нещо , което очевидно не иска. В бюджетния сегмент тази сума може да е решаваща за сделка или не. Но на ***, като му дадеш право на избор и се оаква. И после - кой ми с#а в гащите?!
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 1 година )
    Това е за САЩ. В Европа даже най малките i10 имат стандартно имобилайзер от преди поне 15г. Не знам защо в САЩ това не е тска.
  • #10
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Новата мода между младите е да се надишат с нитро (райски газ) и да откраднат по една Киа (докато свърши boost-а)
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    То по твоята логика и Мерцедес тарикатеят като предлагат за 3 пъти по-скъпа кола стоманени джанти в базовото и двигател 110 коня рено, ама всички гонят само печалбата и това е от много време насам. Иначе тук ме съмнява да има застраховател който да позволи такова нещо, обаче и който е професионалест може да ти обучи колата за нов имобилайзер за секунди.
  • #8
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Маздата ми произведена далечната 1996 г беше с имобилайзер. Сузукито на жената 1994 г също имаше. При него чипа не беше в ключа а отделно се поставяше от лявата страна до волана и без да го сложиш не пали. Това са най-старите коли, които съм имал с имобилайзер. Коли нисък клас, но имаха, а сега след толкова години да има производители да тарикатеят ми се вижда невероятно. На всичкото отгоре с цялата си наглос да обвиняват соц.мрежи. Тяхната работа е кой ми с.ра в гащите. Търгаши и мошеници.
  • #7
    12 rate up comment 0 rate down comment
    Аз ( преди 1 година )
    В изброените, а и много други марки имобилайзера е спестен само за северноамериканския пазар. За нашите географски ширини тези системи се монтират неотменно от повече от 20 години.
  • #6
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    Корейската кола си е ***,на доста скъпа цена,та дори и сглобена в Европа,а поддръжката й....
  • #5
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Propov ( преди 1 година )
    Колите си имат застраховки. Който е спестил от имобилайзер и застраховка - нищо не е спестил. Прецакал се е от собствената си глупост и стиснатост.
  • #4
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Значи имобилайзерът може да бъде спестен или да се предлага срещу допълнително заплащане, а куп други не много нужни "екстри" са серийно оборудване?! Найс,а?
  • #3
    24 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Имам Киа нова купена както се казва от магазина края на 2018, имам имобилайзер който се заплаща допълнително, ако някой се е отказал то си е за негова сметка, а който иска може и два да сложи само желание трябва.