IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти поискаха мъжете да взимат книжка на 21 години

Ограничението е предложено на властите в австралийски щат

Експерти по пътна безопасност от австралийския щат Нов Южен Уелс обявиха, че на мъжете трябва да бъде забранено да получават шофьорска книжка, докато не навършат 21 години. Предложението е направено до правителството на щата, като в него се посочва, че това е начин за намаляване на смъртните случаи при катастрофи на пътя, чиито процент при младите мъже е много по-висок отколкото при жените.


безопасност


Според почетният професор и президент на Австралийския колеж по пътна безопасност - Ан Уилямсън,шофьорите под 25-годишна възраст в Нов Южен Уелс са причина за почти 25% от катастрофите, въпреки че представляват само 15% от шофьорите в щата. Тя е категорична, че трябва да се направи повече за намаляване на произшествията чрез поставяне на повече ограничения за младите шофьори.

„Специално през първите шест месеца след получаване на шофьорска книжка хората са много уязвими към сривове. Вярно е, че има някои ограничения за неопитни и начинаещи шофьори, но очевидна те не са достатъчни. Несъмнено някои млади шофьори са и ще бъдат по-добри от други. Ако обаче успеем да идентифицираме тези, които са по-рискови и да ограничим лицензирането им, това ще бъде само от полза“, казва Уилямсън, цитирана от The Guardian.


безопасност


Експертът е категоричен, че младите мъже трябва да навършат 21 или 22 години, преди да вземат шофьорска книжка. На подобно мнение е и професор Ребека Айвърс от Университета на Нов Южен Уелс. Тя е експерт по превенция и управление на нараняванията и счита, че подходът, основан на пола, трябва да повлияе на политиките и разпоредбите.

„Мъжете са много по-силно представени при наранявания и това важи също за шофирането. Причината е, че те са по-склонни да поемат рискове. Трябва да започнем да се питаме „защо е така и как да направим нещо по въпроса?“, коментира професор Айвърс.


безопасност


Засега няма индикации, че правителството на Нов Южен Уелс сериозно обмисля такава значителна промяна в системата си за лицензиране на шофьори. Премиерът на щата Доминик Перотет обаче смята да въведе друго ограничение – на броя на пътниците в автомобил, управляван от млад шофьор.

0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Стакмистинка и половина ... Това е, като оная статиските, дето казва, че жените изкарвали по-малко ... Защото гледа, колко средно взимали жените и мъжете, ама не гледа, кой каква професия работи, колко я работи, колко "майчиснки" и прочие си взима.Ем много ясно, че мъжете катастрофират по-често! Ей сега отдете пред някй мол в която и да е европейска столица и гледайте! 3 от 10 ще са жени и почти н е виждаш такива на 18-20 години.
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Рачо ( преди 1 година )
    Ако зависеше от мен- на всеки 5 години изпит пред кат!
  • #16
    2 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Ще допълня за казармата. Там година и половина карах в повечето случаи със старшина до себе си. Колкото и да е, той те ограничава да праеиш глупости на пътя. Не че не сме правили, но сме ги правили в поделението, където имаше огромно пространство за глупости, далеч от всякакви погледи. Идеята е, че и да си счупиш главата там, ще счупиш само своята, няма да застрашаваш невинни на пътя. Затова връщаме казармата и мъжете стават супер шофьори като мен :p Това дрифт, мифт, там сме го учили на трева и
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Лудория, всички сме били млади шофьори. Ако си ***, ще те оправи глоба 3000 лева докато се завъртиш на първия сняг.Ако обаче *** подари Ауди Q7 и не ти спрат тревата, каквито и глоби да има, оправия няма. Младия шофьор глоби не го плашат.Винаги ще се опитва да наруши закона, просто ей така, защото е забранено. Това е присъщо на човек-да нарушава забраните, просто защото някой го ограничава.
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Според мен е добре мъжете да ходят в казарма...поне в България, там да се учат да карат, който е извадил рано книжка и проблемът е решен. Навремето така беше. Лично аз взех книжка на 18 в казармата, но изкарах изпита на 17 и половина. В казармата се отраках със Зилове и Газки и като скочих от голямо на малко, бе лесно.
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Та ако глобата бъде 2000-3000 лв., отнемане на автомобила в полза на държавата и без книжка за година, ще бъдат доста по-предпазливи. И ако пътните полицаи не работеха само по рекламирани кампании, а спират и правят превенция, нещата ще се оправят. Защото същите двама *** като сметнат 2000 лв. за глоба, ще си закарат автомобила на преглед. Но ако не се спазват правилата от всички, пак ще има като онзи, дето помете двете жени в София.
  • #12
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Не са годините фактор. Трябва превенция, наказания и да се спазват правилата. Вчера подслушах две пехливанчета, които обсъждаха техническия преглед на автомобил. Нямало смисъл, защото я те хванат, я не. И глобата била по-малка от стойността на техническия преглед. Качиха се на Корса второ поколение. Ако тази кола има технически дефект, катастрофа с нея дори с 50 км/ч може да е смъртоносна. Затова дали ще вземат книжка на 18 или 25, тези смятат всичко в пари и глоби.
  • #11
    3 rate up comment 0 rate down comment
    sam ( преди 1 година )
    Мъжете със всеки ден стават все по големи *** щом са тръгнали да слушат някаква си Ан Уилямсън и Ребека Айвърс...Слабите мъже сравят тежки времена!
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    asd ( преди 1 година )
    Ъм ко да ви кажа :D аз от 12 годишен вкарвам и изкарвам колите от сервиза на баща ми.... пък и ако си мислите че книжката кара колата....
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Е кво искат ( преди 1 година )
    Нормално жените ги е шубе да карат бързо