IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dodge показа първия muscle-car на електричество

За бъдещата версия на Charger ще бъде възродено името Daytona SRT

„Muscle-car, който се движи като Dodge, изглежда като Dodge и се усеща като Dodge, но е изцяло електрически”. Така американската компания определи представения от нея концептуален модел Charger Daytona SRT.


Dodge Charger Daytona SRT


Колата е кръстена на легендарния Charger Daytona, който през 1970 г. стана първият автомобил, постигнал 200 мили в час на писта на NASCAR. Нейният външен вид е в стила на класическите muscle-cars, като детайлите на решетката напомнят тези на класическия Dodge Charger от 1968 г. В същото време светещите емблеми върху решетката и задните светлини символизират електрифицираното бъдеще на американската компания.

От компанията посочват, че Charger Daytona SRT Concept се основава на три уникални патентовани технологии на Dodge:


Dodge Charger Daytona SRT


R-Wing: Това е аеродинамично предно крило, което има уникален профил, увеличаващ общата аеродинамична ефективност; Fratzonic Exhaust: Първата в индустрията EV изпускателна система, която осигурява звук, който съперничи на SRT Hellcat; eRupt: многоскоростна трансмисия с електромеханично превключване.

„Концептуалният Dodge Charger Daytona SRT съществува, защото електрическата програма ни принуди да го направим. Философията на Dodge е “мускули, отношение и производителност”. Марката носи тази философия на раменете си и в сегмента на електрическите превозни средства чрез концепция, изпълнена с иновации и страхотна производителност, която олицетворява електрифицираните мускулни коли на утрешния ден, коментира изпълнителният директор на Dodge - Тим Кунискис.


Dodge Charger Daytona SRT


Той допълва, че концептуалният Charger Daytona SRT е способен не само да позира на подиума, но и да се състезава светкавично на четвърт миля. Charger Daytona не само определя накъде се насочва Dodge, но също така преосмисля американските мускулни коли.

Електрическата кола е базирана на 800-волтова архитектура, която позволява бързо зареждане на батерията. За съжаление, от Dodge не разкриват мощността на задвижващата система. Известно е само, че тя ще бъде значително по-мощна от тази на всички познати до момента авточобили на марската. Серийният вариант на електромобила ще бъде готов през 2024 г.


Още снимки на електрическия muscle-car - вижте в галерията:

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Единствената електричка която харесвам
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не вярвах че ще срещна мускул кола на ток Но ето наи то един от любимите ми е модели
  • #6
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И какво като е ограничена на 160? Защото тук всички сте поне веднъж в месеца на германски аутобан или на писта. Това че тук няма контрол и можеш да си караш както ти е кеф нарушавайки закона, не означава че навсякъде по цивилизования свят е така.
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    По-скоро 260 км/ч в по-мощните версии при положение че и с 1 скорост немалко електромобили са ограничени на над 200 като базовия Модел 3 който е на 220 а този Додж както пише ще има опция за 2 скорости като на Тайкан
  • #4
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Грета Кукунбърг ( преди 1 година )
    НО ще бъде ограничена на 160км/ч макс!
  • #3
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Че кой те задължава да го ползваш а и някой 6+ цилиндров ДВГ на място за да издава звук или при ниска скорост пък да не би да не хаби бензин. Явно за мнозина не е тъпо щом са преценили да правят такова нещо а вчера имаше статия за Ламбо как ще опитат максимално дълго да продават поне хибриди заради звука от ДВГ
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да има озвучаване на електрическа кола за да се хабят батериите е доста тъпо.
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    (Fratzonic Exhaust: Първата в индустрията EV изпускателна система, която осигурява звук, който съперничи на SRT Hellcat) Значи Додж могат но Ламбо с в пъти по-скъпи коли на който искал звук ще предлагат модел на синтетика че на ток не можело да има звук