IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическите тротинетки ли са градският транспорт на бъдещето?

На какво Германия може да научи света относно споделената микромобилност

След стартирането на първите ел. тротинетки през 2019 година, предназначени за споделяне, Германия веднага се нареди в челните редици на предложенията за микромобилност в Европа. През 2021 г. шестте най-големи глобални оператора на пазара поддържаха флот от близо 120 000 електрически тротинетки в страната по време на пиковия летен сезон, извършвайки близо 70 милиона пътувания пред същата тази година въпреки въздействието на пандемията . Това означава, че средно почти 90 процента от германците са направили поне едно споделено пътуване с електрически скутер през 2021 година.


тротинетка


Нещо повече, операторите на тези тротинетки са генерирали повече от $110 милиона приходи в страната, включително следпродажбени услуги и услуги за поддръжка. Това представлява близо една четвърт от всички приходи в Европа, което прави Германия най-големият пазар за споделено пътуване с електрически тротинетки на континента. Като се има предвид относителната сила на този пазар, Германия предлага някои уроци за операторите, които искат да навлязат на нови пазари и да разширят своите операции за споделена микромобилност. Тоест това са базови съвети за бъдещето на градските транспортни средства. Ето и някои от поуките от немския опит.

Усъвършенстваните ценови стратегии за електрически тротинетки могат да помогнат за увеличаване на пазарния дял и лоялността на клиентите. Докато повечето компании таксуват чрез двустепенна структура (първоначална такса за отключване на скутера и след това такса за използване на минута), някои експериментират с по-различни методи. Например, няколко играчи на пазара таксуват само за използване, като се отказват от таксата за отключване. Тяхната цел е да изградят дял възможно най-бързо и да задържат тези клиенти по време на предстоящото още по-мащабно развитие на този вид транспорт.


тротинетка


Друга иновативна стратегия за ценообразуване включва предлагане на пакети с фиксирана такса, при които потребителите плащат фиксирана цена, за да получат минути за пътуване или безплатно отключване за определен период (предимно седмично или месечно). Тази стратегия има за цел да увеличи пазарния дял сред редовните потребители, като пътуващите до работното място, които се възползват от по-ниски цени на базата на пътуване. Нещо като месечните карти за градски транспорт.

И още нещо. За повечето потребители електрическите тротинетки са до голяма степен взаимозаменяеми – тоест, инструмент, който предлага краткотраен транспорт. Доставчиците трябва добре да сметнат оперативната производителност не само на самите превозни средства (въпреки че това е базова линия), но и на цялата мрежа. Това налага анализиране на търсенето на ниво градски човекопоток, така че електрическите тротинетки да могат да бъдат на точните места в точното време в достатъчни количества, за да гарантират наличност винаги, когато е необходимо.

0 от 500
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Kur ( преди 1 година )
    Какво ти пречат тротинетките бе *** ? Предпочиташ 10000 коли напътя и задръдтвания ли ?
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Някой Някакъвси ( преди 1 година )
    Не са за България, няма инфраструктура
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Някой ( преди 1 година )
    С тези тротинетки не само изглеждаш смешно, не само, че са дразнители на пътя - с поведението си, но и са ОПАСНИ за движението, защото са абсолютно непредвидими! Ако градът масово се напълни с такива недоразумения, това означава пълен хаос и ежеминутни инциденти!
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    за тези камикадзета с тротинетки триколки куолета регистрационни номера и гражданска отговорност и свидетелство за управление и после да излизят на пътя меверето какво чака
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    СМОГ ( преди 1 година )
    Разбира се. В градовете живеят хора, не коли.
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Преди години гледахме кадри от Китай и Индия с улици препълнени от велосипеди, защо сега да няма улици пълни с ел-тротинетки, крайно време е градовете да бъдат върнати на хората и да изринат колите
  • #4
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    (Това означава, че средно почти 90 процента от германците са направили поне едно споделено пътуване с електрически скутер през 2021 година.) А може и да означава че 5% са направили по 20 пътувания което е по-реалистичното
  • #3
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Франссе ( преди 1 година )
    Тия тапътси на нищо нр могат ме научат айде да пренесе две кила ракия с тая тратинетка
  • #2
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Просто ( преди 1 година )
    Не!
  • #1
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Ха ха ами не - аз мисля, че яздене на магаре ще е транспорта на бъдещето