IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кога е измислено огледалото за обратно виждане?

Данните от историята са противоречиви относно появата на този важен детайл

Представяте ли си автомобилите да са без огледала за обратно виждане? Едва ли, тази част от колите изглежда незаменима. Поне засега. Дори и от камерите, които могат за ви осигурят незмеримо повече информация от вашето око.

 

Mirror

 

Дори и при наличието на камери, голяма част от шофьорите се доверяват на собствената си преценка, както по време на движение, така и най-вече при паркиране. А знаете ли от кога автомобилите имат огледало за задно виждане?

Има различна информация по въпроса, като се споменават две години - 1906 и 1911-а. През 1911 г. на първото състезание „500 мили на Индианаполис“ пилотът Рей Харун управлява автомобил Marmon Model 32 Wasp. Той обаче е без механик, който да го придружава в състезанието и да му показва маршрута. Така Харун решил да използва джобно огледало, което прикрепил към колата. И това е една от легендите за първото огледало за обратно виждане.

 

Marmon Модел 32

 

На следващата година новият атрибут се появява в серийната версия на колата на Елмер Бергер - изобретател, роден в Сейнт Луис (Мисури), но първият патент от него е направен през 1921 г. чрез фирмата Berger and Company.

В историята има факти, които доказват, че огледала за обратно виждане са съществували още в края на 19 век и са били монтирани на каляски, теглени от коне. През 1906 г. в книгата „Жената и автомобила“ на Дорти Левит пише за огледала за обратно виждане на моторизирани превозни средства.

Дълги години след това не всички хора са осъзнавали нуждата от огледала за обратно виждане в автомобилите. През 1955 г. обаче става голяма катастрофа на състезанието „24-те часа на Льо Ман“. Кола Mercedes-Benz 300 SLR е ударена в задната част, прелетява през оградата и се взривява на трибуните. Умират 80 души, като се смята, че трагедията е можела да бъде предотвратена, ако автомобилите са имали такива огледала.

 

Mirror-1

 

При по-старите коли, произведени преди 1950 г., е използвано само 1 огледало и е нямало стандарт. Например в средата на 50-те години в САЩ огледалата са монтирани на значително разстояние от купето на предните калници.

Каквато и да е истината от онези времена, сега е невъзможно да си представим автомобил без огледала за обратно виждане. Но също така и не трябва да забравяме, че все по-често се появяват автомобили с ново измерение на технологиите, в които липсват такива. И нищо чудно някой ден напълно да изчезнат. Както е било в началото...

 

 

0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Huku ( преди 1 година )
    1906. Първата жена - шофьор се качва в автомобила. И първите
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да бяхте написали 10 съвета за правилната употреба на огледалото
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Каквито и технологии да има в съвремието, усъвършенстващи или заменящи (с камери) огледалата, ако няма кой да гледа в тях и маневрата престрояване или изпреварване се извършва по метода "Аз съм най-велик и всички трябва да се съобразяват с мен", не още 80, ами 800 000 ще загинат... :-(