IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-бързото Ferrari F40 в света се продава

Създадената за участие в „Льо Ман“ спортна кола има 1000 к.с. под капака

Ferrari F40 отдавна е легенда, която заслужава написването на книга или заснемането на филм за неговата история. Екстремно, мощно и завладяващо, то привлече вниманието на всички, които обичат автомобилите още при появата си през 1987 г.


Ferrari F40 Competizione


Само 2 години по-късно от Маранело излиза версия, разработена за участие в „24 часа на Льо Ман“, която е направено по искане на френски търговец. Суперколата получава името F40 LM, а успехът на пазара е очевиден, така че са произведени 12 екземпляра под името „Ferrari F40 Competizione". И един от тях – сив на цвят, се продава на търг от аукционната къща Sotheby's.

Историята на автомобила с номер на шасито 80782 е доста интересна. Той е доставен на доставен на официалния вносител на Ferrari в Холандия - Kroymans BV, през 1989 г. Колата остава в Холандия три години, преди да бъде доработена от състезателния екип на същия вносител Петер ван Ерп. Двигателят не е отварян, а окачването е модифицирано с нови амортисьори, производство на Intracks. Спирачките също са променени, за да може да се състезават на писта, а самата кола е пребоядисана в жълто.


Ferrari F40 Competizione


Това F40 се състезава през сезоните 1993 и 1994 г. за екипа на Dutch Racing Promotions, като след това е получило нови подобрения. Този път те са дело на G-TEx - компания от Великобритания, която променя основни компоненти на шасито и увеличава мощността на двигателя до над 700 к.с. Това става с помощта на инженерите на Ferrari, като е официално документирано.

Колата продължава да участва в различни състезания, като става собственост на колекционера Майкъл Опрей, който през 2006 г. я продава на отбор от Великобритания. Новият собственик изплаща автомобила в Маранело за пълна реставрация и обслужване, както и за ново увеличение на мощността. То надхвърля 1000 к.с., което превръща това F40 в най-мощното на света.


Още снимки на суперколата - вижте в галерията:


Сега то е изложено за продан, като се очаква за него да бъдат платени около 3 млн евро. За сравнение, последните произведени бройки от модела са стрували 123 000 евро.


0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 0 rate down comment
    до №2 ( преди 1 година )
    аз съм #1 - някои коли няма как да не бъдат обичани :)
  • #3
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Цена? ( преди 1 година )
    Цена?
  • #2
    14 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Чак се чудя как все още не се е появил някой, да те пита колко такива си карал за да ти е любим автомобил. Сякаш човек не може да харесва нещо без никога да го е притежавал или поне ползвал и задължително да говори от личен опит. Всеки път когато някой каже, че харесва някой автомобил, веднага наскачат няколко човека да му търсят кусури. Както на автомобила така и на този който е споделил мнението. Аз обаче съм на твоя страна и ще потвърдя че това е страхотен автомобил, дори да не е черв ...
  • #1
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    едно от любимите ми коли , класика , шедьовър