IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Каравана със слънчеви батерии зарежда електромобили

Иновацията е дело на компанията Bowlus и се нарича Volterra (ВИДЕО)

Bowlus, която е специализирана в производството на каравани, представи новия си мобилен дом - Volterra. Характеристика на иновацията е нейната електрическа система, която позволява да използвате ремаркето не само по предназначение, като мобилен дом, но и като огромна външна батерия на колела, с която може дори да зареждате електрическа кола.


Bowlus Volterra


Създателите твърдят, че тяхната разработка няма аналог в света и може да съществува неограничено дълго време, без да е свързана към външна електропреносна мрежа. Футуристичното ремарке е лишено от бензинов генератор, но позволява използването на газови бутилки като алтернативен източник на енергия.

Слънчевите панели са основният начин за производство на електричество. Bowlus Volterra е оборудвана със слънчеви панели AeroSolar, монтирани на покрива, които при 480 W са с 30% по-леки и с 12% по-ефективни от конвенционалните слънчеви панели поради конструктивните си характеристики.


Bowlus Volterra

Bowlus Volterra

Слънчевите панели могат да се използват както, когато караваната е на масто, така и в движение, а получената енергия се съхранява в литиево-желязо-фосфатни батерии от 17 kWh. Електричеството може да се използва не само за захранване на домакинските уреди в караваната, но и за зареждане на електрически автомобил.

Bowlus обещава, че вграденият конектор позволява да свържете електрическа кола и да получите енергия за средно 100 километра. Оборудването на Bowlus Volterra включва трансформируеми мебели, домакински уреди (индукционен котлон и хладилник), мивка и душ, както и терминал Starlink за използване на сателитен интернет. Цената на такава каравана започва от 310 000 долара.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сещам се какво ще кажат - " скъпо е", "ааа, тва няма да работи", "грозно е". Нали така, драги разбирачи?
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До #1 ( преди 1 година )
    Май не си разбрал смисъла на статията. Никой не твърди, че кола може да бъде заредена за 1 или 2 часа.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Никола ( преди 1 година )
    Въй, не ми се мисли как ще отразява тази консерва в слънчев, летен ден... да не си му на пътя :)
  • #1
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Хахаха ( преди 1 година )
    С тези панелчета електрическа кола ще се зареди след 2-3 седмици. За да се зареди една средно голяма батерия 80KWh примерно от 20% до 90% в рамките на 1 час и то при слънчево време средата на лятото са нужни най малко 200 квадратни метра соларни панели както и доста солидна силова електроника към тях. Ако имате цял ден да чакате може да се зареди и със около 20 квадратни метра.