IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти посочиха какво гориво не трябва да се купува

Добавките в бензина не помагат особено, ако колата е с директно впръскване

Едно от широко разпространените сред шофьорите схващания е, че покупката на бензин с добавки (присадки) всъщност е хвърляне на пари на вятъра. Според тези водачи, ако горивото е купено от известна верига, където се следи за качеството, няма нужда от допълнителни химия. Още повече двигателят така и така изгаря всичко, и добавките дори могат да му навредят.


гориво


От гледна точка на химията е малко вероятно бензин А-95 с каквито и да е добавки в него да даде значително увеличение на мощността и да подобри останалите характеристики на двигателя. Затова и в инструкции на производителя за употребя на негов автомобил не се посочва „допълнително подобрен бензин“.

Според експерти, нещата стоят малко по-различно. Повечето от тях смятат, че използването на бензин с добавки е удачно решение при автомобили с двигатели с разпределително впръскване на горивото. Тези добавки почистват всмукателните клапани, горивната камера и инжекторите.

При двигателите с директно впръскване на горивото присадките не работят толкова ефективно. Причината е, че бензинът попада веднага в горивната камера, вече след всмукателните клапани.

Използваните от производителите на гориво детергенти (повърхностно активни вещества за отстраняване на мръсотията и мазнините от различни повърхности и материали) работят по различен начин от шампоаните за почистване на двигателя. Те покриват триещите се повърхности с радикали, които намаляват триенето и премахват въглеродните частици. Това води до известно увеличение на мощността на двигателя.

Изводът е, че всеки сам решава дали да купува гориво по-скъпо, но като цяла все пак има някакъв смисъл в това. Всяка компания за горива, когато разработва патентован пакет добавки, преследва подобни цели: - премахване на въглеродни отлагания от части, защита срещу корозия и подобряване на смазващата способност. Резултатът от всичко това може да бъде подобрена горивна ефективност.


0 от 500
  • #1
    22 rate up comment 7 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    През годините няколко познати бяха управители на бензиностанции на разлини вериги. От всички съм чувал едно - "горивата идват в една и съща цистерна, тези с добавка са с добавка ако аз я сипя в нашия резервоар, ако "забравя" си плащаш за добавка но не е я получаваш" ... При качеството на горивата в БГ има смисъл от някой добавки, ама си ги купувайте и си ги слагайте вие!!