IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на електромобилите е под въпрос

След кризата с чиповете автомобилният пазар е заплашен от нов световен дефицит

Светът все още се възстановява от така наречената криза с чиповете и последствията от пандемията, но сега стана ясно, че нова криза е на хоризонта. Повишаването на цените на горивата не само у нас, но и по света кара много автомобилисти да обърнат по-голямо внимание на електрическите автомобили. Съответно търсенето им се увеличава. Според прогнозата на компанията IHS Markit производството на електрически автомобили в света ще нарасне драстично. От 4.8 милиона през 2022 г. до повече от 50 милиона през 2034 г.


електромобили


Не е тайна, че производството на батерии за електрически превозни средства изисква суровини. Колкото по-голямо е търсенето, толкова повече такива суровини са необходими. Компанията S&P Global Mobility изчислява, че през 2021 г. общият капацитет на акумулаторните батерии е бил 260 GWh, а през 2034 г. ще достигне 4 568 GWh, което е 17 пъти повече! И това се отнася само за изцяло електрическите автомобили. За оборудването на хибридите ще са необходими още 147 GWh.

При такива темпове ще е необходима финансово стабилна доставка на суровини. По-специално никел, литий и кобалт. Именно тези три критични елемента могат да се превърнат в пречка във веригата за производство и доставка на батерии. S&P Global Mobility прогнозира, че годишното търсене на литий ще достигне 1.97 милиона тона през 2030 г. Тоест спрямо 2021 г. ще се увеличи с 28%. Търсенето на никел през 2030 г. ще се увеличи с 34% и ще достигне 1.80 милиона тона.

А цените не стоят неподвижни. Според S&P Capital IQ през март тази година официалната тримесечна цена на никела се е повишила със 150% и е достигнала 48 000 щатски долара за тон. През юли 2021 г. тя беше 19 000. Цената на кобалта през март тази година се увеличи с 60%. А цената на лития, според S&P Global Commodity Insights, се е увеличила с повече от 600%. От 10 000 USD за тон миналата година до 70 000 USD за тон днес.

Съответно цените на акумулаторните батерии също започнаха да растат. Тоест трябва да се коригират перспективните изчисления за постепенно намаляване на цените на батериите. Но точно това постепенно намаляване на цената на батериите трябваше да намали цените на електрическите автомобили и да ги направи конкурентни в сравнение с автомобилите с двигатели с вътрешно горене (ДВГ).

електромобили


Теоретично литият може да бъде заменен с комбинации от други елементи, но такива батерии имат по-малък капацитет. И съответно електрическите автомобили имат по-малък пробег от едно зареждане. За да се отговори на търсенето от производителите на автомобили и електронните гиганти, производството трябва да се увеличи. Но за стартиране на мина от нулата са необходими поне 5 години.

Не забравяйте, че за използване в батериите са необходими чисти метали, а 89% от предприятията за рафиниране на литий се намират в Китай. Пандемията, а и войната в Украйна показаха много добре, че такава зависимост от внос от една държава може да стане критична. За да намалят рисковете, все повече OEM производители се стремят да участват пряко в доставката на суровини.

Stellantis инвестира в проекти за добив на литий на Vulcan Energy в долината на Горен Рейн в Германия. Volkswagen и Renault също сключиха сделка с Vulcan Energy за производство на непреработен литий от 2026 г. Ford инвестира повече от половин милиард долара в австралийската компания Liontown Resources за увеличаване на производството на литий.

Много мини започват да работят в Африка и Южна Америка. Големите OEM производители са подписали споразумения за получаване на суровини и там. CAM и Umicore са подписали меморандуми за разбирателство с Volkswagen и Automotive Cells (съвместно предприятие между Mercedes-Benz, Stellantis и Total Energy) за доставка на катодни материали. Renault има споразумение с Terrafame за доставка на никел и мароканската група Managem за доставка на кобалт. BMW също подписа голяма сделка с Managem. GM пък има споразумение за доставка на кобалт с Glencore.


електромобили


За да избегнат недостиг на графит, производителите разработват нови технологии. Mercedes-Benz, Tesla, Porsche и Volvo са инвестирали в батерии с високо съдържание на силиций. Освен това Ford, GM, Mercedes-Benz, Volkswagen, Stellantis и BMW са инвестирали в компании за твърдотелни батерии. Те са по-евтини и имат по-висока енергийна плътност в сравнение с литиево-йонните батерии. Това може да намали общата цена на електрическата кола.

Трябва ли обаче да се успокоим? Според IHS Markit рисковете, свързани с доставката на критични елементи, излагат пазара на електрически автомобили на реална опасност. В крайна сметка не е известно дали е възможно да се постигне необходимия мащаб на обемите на производство на батерии, като същевременно се направят електрическите автомобили достъпни за потребителите и печеливши за автомобилните производители.

Кризата с батериите може да навреди на революцията на електрическите автомобили. И в същото време да предостави на производителите на автомобили от Китай и Южна Корея възможността да станат водещи доставчици на пътнически електрически превозни средства в света. Между другото, никелът, литият и кобалтът са включени в състава на обикновените стартерни батерии (акумулатори) за автомобили с двигатели с вътрешно горене.


0 от 500
  • #9
    6 rate up comment 5 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    Пропускаш една много важна подробност. Аз съм си купил фотоволтаичните панели на някаква цена и ще си ползвам безплатната енергия от тях 25 години, като себестойността на произведената от тях електроенергия НЯМА ДА ЗАВИСИ от цената на панелите през тези 25 години. Същото е и с батериите на електромобилите. Купуваш веднъж и караш 10-20 години БЕЗ ДА ЗАВИСИШ от цената на лития. Обаче като ти вдигнат цената на газа или направо го спрат, ти се отразява на джоба на момента и си ЗАВИСИМ.
  • #8
    7 rate up comment 5 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    Това казвам и лития може всеки голям пазар да си го рафинира сам щото Китай повечето не го добива а само го рафинира и батериите се рециклират за разлика от бензина. Най-големите производители на "суров" литий са Австралия и Чили които са развити демокрации с човешки права а не изнудващи жестоки диктаглоки с исторически реваншизъм
  • #7
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    6--ти, ами то добития петрол се изнася в суров вид и "всеки" си го рафинира. Никой не купува от ОПЕК бензин или нафта направо. Ти да не мислишм че добиването на каквито и да е суровини е без капацитет? Въпрса се свеждаше, че дали си ДВГ или електро все си зависим..поне ЕС
  • #6
    5 rate up comment 5 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Разликата е че рафинирането на литий може да се премести от Китай и линия може да се рециклира но производството на петрол не може да се премести от арабите и Русия и струва стотици милиарди да се внася а така или иначе те имат ограничен капацитет на добив и дори да искат не могат да покриват търсенето и мното от държавите са достигнали тавана на добив
  • #5
    8 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    да допълня 3: Китай от поне 20г играе в Африка, много от пристанищата от източната част за китайски и е много силен там. Другият силен играч там е Русия, която играе в лат. америка (Бразилия, Венецуела..). Чичо Сам и ЕС.. увисват
  • #4
    9 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Като цяло сега суровините са много по-скъпи от преди години а батериите са много по-евтини и искат по-малко скъпи метали за единица капацитет. Повечето от цената е самата технология на правене а железно-литиевите батерии (като базовия Модел 3 който е най-продавания му вариант) например не искат нито никел нито кобалт. Ясно е че резкия растеж няма да е вечен и в един момент дори ще започне да намалява нужното количество скъпи метали което вероятно ще им смъкне рязко цената
  • #3
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви, и да и не. Договрите сами по себе си няма да спрат цените нито ще направчт батериите евтини. Има няколко ключови момента, които остават между редовете и единият е геополитика!. 89% от металите нужни за батерии са от Китай. Еми дали ще зависиш от ОПЕК или Китай е все едно. Като бонус вбдъще и от Африкански и латински държави. За АЕЦ горивото го прозивеждат 2-3 държави само, пак си зависим. Да разчиташ на слънце и вчтър..е утопия.
  • #2
    5 rate up comment 13 rate down comment
    Chicho_Ficho ( преди 1 година )
    До 1:Май нищо не си разбрал.
  • #1
    17 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Доколкото разбрах от статията, не е под въпрос бъдещето на електромобилите а бъдещето на стогодишните автомобилни компании, които ще бъдат заменени от тези които са си осигурили дългосрочни договори за батерии и материали за батерии.