IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първата Rimac Nevera е за шампион във Формула 1

Нико Розберг получи електрическия си болид лично от Мате Римац

Хърватската електрическа хиперкола Rimac Nevera вече влезе в серийно производство, а първият готов екземпляр има именит собственик. Клиент Номер 1 на компанията на Мате Римац е не кой да е, а световният шампион от Формула 1 за 2016 година Нико Розберг. И бе подобаващо посрещнат в централата на производителя.


Нико Розберг и Rimac Nevera


Преди Розберг официално да получи своята Nevera, той бе разведен от собственика на Bugatti Rimac в залата, в която се пазят прототипите на болида. Интересното е, че там има изложен и модел на Bugatti Chiron, което доведе до разговор между ветерана от Формула 1 и хърватския предприемач относно следващия модел на френско-германската марка.

В хода на дискусията, Мате Римац разкри някои свои идеи и детайли, като заяви, че това е един от последните автомобили със знаменития W16 двигател. След сериозно запитване от страна на Розберг, хърватинът заяви, че марката "ще се развие в посока, напълно противоположна от тази, която всеки очаква".

Ветеранът от Ф1 заяви, че възнамерява да си купи и AMG One, който е с хибридна система с V6 мотор. Към момента се знае, че наследникът на Chiron ще е сериозно електрифициран. И явно ще следва именно стратегията на Mercedes, включваща по-маломерен двигател и електромотор(и). 


Нико Розберг и Rimac Nevera


Връщайки се към доставката на Rimac Nevera на Нико Розберг, трябва да отбележим, че екземплярът с код #001 всъщност не е реално първият сериен модел. Преди това има машина #000, която ще си остане собственост на производителя, но все пак германецът се сдобива с първата кола, налична за клиенти.

Розберг е силно впечатлен от Nevera, след като прави кратък тест с електромобила. Особено интересен му се сторил фактът, че общо взето всичко може да се контролира през информационно-развлекателната система - включително настройките на седалките и волана. Пилотът от Формула 1 е добре запознат с процеса по създаването на хърватската хиперкола, като е тествал и прототипите на машината.

От Rimac заявяват, че бившият състезател е поръчал машината си с пълната й спецификация. Хиперколата е с "агресивен" пакет, характерен черен цвят на екстериора, изобилие от карбон и специални джанти Vertex, зад които има черни спирачни апарати. Тъмната тема продължава и в салона, облечен в черна алкантара. Вътре има специална плоча, гравирана с имената и подписа на Розберг, както и идентификатор, посочващ "001/150".


Нико Розберг и Rimac Nevera


Немският пилот заявява: "Откакто за пръв път се срещнах с Мате, веднага разбрах гениалността зад Nevera и знаех, че искам първия екземпляр. За мен този автомобил представя всичко, което някога бих искал да имам от една кола. Той показва най-доброто от иновативната технология за електрификация, внедрено в машина разработена от нулата не само за да бъде бърз или най-бързият в света, но и да е перфектен за шофиране".

От своя страна, Мате Римац връща комплиментите: Великолепно е усещането да знаеш, че някой, който е постигнал върховни постижения в най-фокусирания и технологичен автомобилен шампионат в света, е толкова впечатлен от нашия автомобил. Ще се радваме да сподели опита си с Nevera, така, както го е правил с всичките си невероятни автомобили досега".

Още снимки от събитието вижте в галерията:

0 от 500