IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Alfa Romeo Tonale и Cupra Born блестят на тестовете на Euro NCAP

Пет модела поучиха максимални оценки за безопасност, Toyota Aygo X и BMW i4 не са сред тях

Alfa Romeo Tonale и Cupra Born попаднаха сред петте нови модела на пазара, които получиха най-високи оценки за безопасност според новите, по-строги тестове на независимата организация Euro NCAP.


краш-тест


Компактният SUV на италианския производител отговаря на „всички изисквания за оценка от 5 звезди“, се казва в доклада на Euro NCAP. Tonale записа резултат от 83% за защита на възрастните пътници, както и 85% резултат за безопасност на децата. Най-ниската оценка, получена от модела на Alfa Romeo, е 67% резултат за защита на уязвимите участници в движението, като в доклада се посочва, че колата има „зони със слаба или лоша защита“ около твърдите колони на предното стъкло.

Новата Cupra Born също постигна 5 звезди и засенчи Tonale по някои показатели, като получи 93% за защита на възрастните пътници, 89% за защита на децата и пътниците и 73% за защита на уязвимите участници в движението.

Новата Kia Sportage също заслужи максимума, като при нея са проведени само част от тестовете, защото тя споделя една и съща платформа, както и редица компоненти с тествания по-рано Hyundai Tucson. Корейският кросоувър получи 87% за защита на възрастните пасажери.

Другите автомобили, които получиха оценка от 5 звезди, бяха Mercedes-Benz T-Class и Mercedes-Benz Citan Tourer MPV. Те споделят платформа с Renault Kangoo, но са по-добре оборудвани, като разполагат с нова централна въздушна възглавница за допълнителна защита от страничен удар и високоефективни функции за активна безопасност.

Euro NCAP тества още Toyota Aygo X и BMW i4, които получиха четири звезди. В доклада на експертите се посочва, че Toyota „се справя добре като цяло“, но в същото време липсват някои съвременни системи за безопасност. При BMW се отчита, че „луксът не винаги означава по-добро представяне на безопасността“.


0 от 500