IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota спря продажбите на Land Cruiser 300 и Lexus LX

Търсенето на двата големи SUV значително превъзхожда предлагането

Японският производител Toyota обяви, че спира приема на поръчки за двата си големи SUV - Land Cruiser 300 и Lexus LX. На официалния сайт на компанията се появи съобщение, че „броят на получените поръчки значително надвишава производствения капацитет".


Toyota Land Cruiser


Не е ясно колко време ще продължи ограничението на продажбите, като от Toyota обещават да информират клиентите си за това. Японският портал Yahoo твърди, че времето за изчакване на някои нива на оборудване на Land Cruiser 300 е наближило 5 години и това е причината за предприемане на непопулярните мерки.

Изданието допълва, че подобен дълъг срок на обработка на заявките крие сериозни рискове за купувача и той може да получи колата си в различно ниво на оборудване от това, което е поръчал.


Lexus LX


Въпреки огромното търсене, Toyota не повиши цените за Land Cruiser 300. В Япония нов SUV струва от 5,1 до 8,0 млн йени (37 500-59 000 евро). В същото време обаче на пазара на употребявани автомобили новият Land Cruiser 300 се продава за 132 200 евро, което се дължи и на липсата на налични бройки при дилърите. В Toyota се опитват да се борят със спекулантите, като карат клиентите си за подпишат забрана за препродажбата му за определен период от време.

Що се отнася до Lexus, моделът LX се появи на пазара по-късно, но премиум-марката също изпитва сериозни трудности с производството. Причината е добре известна – глобален недостиг на микрочипове.


0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всяка непроизведена бройка от това хермафродитно богохулство е успех за света.
  • #5
    4 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тойотка и чипове? Най-краткият виц.
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И за какво са ви тия чипове? Да пуснат на пазара Land Cruiser 70 със целите мостове и стария редови дизел 4.2 (1HD-FT) . Това е просто перфектна машина. Механична от всякъде няма какво да се повреди. Обслужването можеш да го направиш и в гората в полеви условия с един обикновен комплект инструменти. Супер автомобил! Вече няма такива. Проходим и здрав като танк.
  • #3
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абе вие точно Тойота не я мислете - най-мощният финансово автопроизводител в света е Тойота. Вие гледайте да си платите тока и бензина.
  • #2
    5 rate up comment 15 rate down comment
    Абе ( преди 1 година )
    Тия са пътници!
  • #1
    6 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ти да видиш! Изпитват недостиг на чипове за най-скъпите си и печеливши модели и намаляват производството. Представете си какво ще стане, като започнат да изпитват недостиг на чипове и за по-евтините модели, какво ще стане с печалбите?А точно сега Toyota бързо се нуждаят от огромни печалби с които да финансират вече закъснялото преминаване към електромобили. В един момент ще се окаже, че нямат нито производствени мощности за електромобили нито с какво да финансират строежа им.