IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За фаталните 12 метра при използване на телефон по време на шофиране

Отвличането на вниманието в такава ситуация увеличава времето за реакция средно с 0.7 секунди

Според съвсем скорошни проучвания по темата, броят на шофьорите, които използват телефон в колата, се е увеличил неимоверно през последните години. И това не касае само до водачите в нашата страна, а е световна тенденция.


смартфон


Особеностите от тези изследвания показват още, че и по-рано водачите са се разсейвали от телефоните си, но основно с обаждания. Сега, нещата са различни и водачите все по-често се използват смартфоните си по време на движение за да пишат съобщения. А някои дори гледат видеоклипове.

Всичко това се отразява на водача, разсейвайки вниманието му от пътната обстановка и често води до различни пътно транспортни произшествия. Доказано е, че телефонът в ръката на шофьора пречи на шофирането и увеличава времето за реакция средно с 0.7 секунди.

При скорост от 60 км/ч, например колата изминава 12 метра за въпросните 0.7 секунди. Без значение колко опитен е шофьорът и колко перфектна е спирачната система на колата, няма как разстоянието от 12 метра да бъде наваксано при екстремна ситуация. А често пъти тези 12 метра костват човешки живот.

В нашия, а и в много други закони за движение по пътищата са предвидени глоби за използване на смартфона по време на шофиране. Но органите на реда рядко прибягват до санкции, защото знаят, че при едно евентуално обжалване, е трудно да се докаже, че шофьорът е държал телефона.

Но е важно за пореден път да обърнем внимание на този проблем, който касае и шофьорите, и пешеходците. Те трябва да осъзнаят, че мястото на мобилния телефон не е в ръката, докато шофирате.

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Мхм ( преди 1 година )
    Трябва да ги глобяват и такива ,защото масово си цъкат и не ги интересува какво се случва .....***
  • #2
    15 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А то да е само там, ми като се метнат на колела, тапите в ушите, карат без ръце, че иначе няма къде да си държат телефона, пресичат и изкачат на платното все едно са си у дома, ако пък недай си боже нещо им свирнеш, че карат посредата на платното... Тотална липса на елементарна култура като участници в движението.
  • #1
    24 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всички са като зомбита с тези телефони. Пешеходците ходят забили глава в екрана. Пресичат без дори да погледнат. Шофьорите- същата работа. Особено тези с автоматик- на светофара задължително телефона в едната ръка. В движение- пак. Трябва така да направят новите коли, че смартфона директно да се деактивира като си в колата. Само функция разговор да работи, и то при налично хендс фрий.