IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какви опасности крие покупката на автомобил с малък пробег?

Това, че една кола е карана рядко, невинаги я прави добър избор

При покупка на употребяван автомобил потенциалният собственик обръща внимание на много фактори, като един от основните е пробегът. Мнозина кандидат-купувачи смятат, че колкото по-малък е той, толкова по-добре. Това обаче не е точно така, предупреждават експерти.


километраж


Факт е, че именно малкият пробег кара продавачът да увеличи цената на колата. В същото време тези купувачите се радват на находката си и напълно забравят за проблемите, които могат да срещнат. Те приемат, че малкото километри им гарантират поне няколко години спокойствие, като в този период ще сменят само основни консумативи и всичко ще бъде наред.

Когато попаднете на кола с малък пробег, но на повече години, задължително трябва да се замислите. Невинаги автомобилът е с превъртян километраж, може да има други проблеми. Например, да е каран само на къси маршрути, което е много по-лошо от дългосрочна експлоатация. Обикновено тези коли се използват само в града, а това често означава попадане в задръствания, които подлагат на сериозно натоварване основните агрегати.

Подобна експлоатация износва автомобила по различен начин, отколкото при шофиране на дълги разстояния. При малък пробег и ниски обороти на двигателя маслото се разгражда по-бързо, което означава, че то трябва да се сменя по-често от обикновено. И ако това не се прави, щетите по работните повърхности на двигателя може да бъдат сериозни.


километраж


Ако продавачът каже, че колата му не е използвана дълго време и затова има толкова малък пробег, това също е причина да се замислите за закупуването му. Първото, което може да очаквате в подобни случаи, е проблем с дюзите, тъй като без циркулация на течност, те просто изсъхват. И когато през тях под налягане пак потече антифриз, масло и т.н., те веднага се пукат. Същото се случва и с уплътненията.

Прието е, че един автомобил изминава средно около 15 000 км годишно. И ако умножите тези цифри по годините му, трябва да получите число, приблизително равно на това на километража. Ако бордовият компютър показва много по-малък брой изминати километри, тогава такъв автомобил изисква повече внимание и сериозна диагностика.

Запомнете, че само нова (или почти нова) кола може да има малък пробег. Всичко останало трябва да събуди подобрение у потенциалния купувач. В крайна сметка, той е този, който ще се раздели с парите си и ще трябва да реши всички проблеми, които могат да му се стоварят върху главата, ако без сериозно проучване си купи кола с малък пробег.


0 от 500
  • #15
    2 rate up comment 0 rate down comment
    iliev1 ( преди 1 година )
    за БГ това не важи!Ние сменяме маслата както е редно на 10к !''Спасената ''кола от запад в БГ може да живее дълго :) Купих си 10 год голф преди 12 години ,тогава бе на 80к сега е на 15 и е в цветущо здраве :0 Разбира се в статията има и много истина ,често такива коли с малък пробег ...са седели бая години ....
  • #14
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Аз съм доволен ( преди 1 година )
    Купих колата на 10 години и 43 000 км от първи собственик купил я от магазина от България. Три години експлоатация и сега показва 99 000 км. За тези три години смених задни спирачни цилиндри първия месец още. Смених и акумулатора. Най-големия дефект сега е цената на горивото.
  • #13
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Аз карам по 3-4 хил. на година. Половината градско, половината извънградско. Като си я купих, тия в магазина ми казаха, че като съм навъртял 30 000 км щяла да тръгне по-добре. Предполагам, че ще я сменя преди да стане на 10 години, тъй че няма да я видя колко повече ще тръгне.
  • #12
    0 rate up comment 1 rate down comment
    al ( преди 1 година )
    Глупости
  • #11
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Bozi ( преди 1 година )
    Вкъщи има един *** на 11 години и на 16 000 км. със сервизна история, за последните три години има навъртяни 2000км. Пък за сега нищо му няма, хахахаха.
  • #10
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Вин ( преди 1 година )
    На градската имам 82 000 за десет години, а на по голямата 35000 за седем! Сети се дали е амортизирана, при условие, че и двете са в гараж!
  • #9
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Шекерчоууу... ( преди 1 година )
    мама, тва да не ти е рашка лада ели московец ели неудачия ве!? Истинските коли, до които ти нямаш достъп, няма никакви проблеми с градско или извънградско пътуване! Точна смяна на масла и консумативи и всичко е ОК!
  • #8
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    Пак глупости на търкалца. Ти ми дай кола на 10 г. и на 50 х. км. пък не ме мисли! Това, че я карал веднъж седмично до мола в събота не ми е проблем! Имам всичките ТЮФ от покупката на колата и всяко влизане в сервиз. За 10 г. 70 х.км. Е и аз в България карам даже по-малко, защото имам кола за града и за извън града! За миналата година съм минал 3000 км. до морето в Гърция и планините в България. Градско, с малката кола 5000!
  • #7
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Автофен ( преди 1 година )
    Какви опасности крие покупката на автомобил с малък пробег? - Никакви - освен за джоба - запазените добри екземпляри особено ако са в безпроблемно състояние:им искат добри пари :)Аз първата ми кола я взех на 10г. и 67000км от жена в Германия - до работа и до магазина ходено - какво да й има освен по-големия остатъчен ресурс ;)
  • #6
    12 rate up comment 0 rate down comment
    реплика ( преди 1 година )
    Всеки има мнение но аз карам между 6 и 7 хиляди на година .Предпочитам до магазина пеша не с колата