IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В катализатора ви има скъпоценности за до 1500 долара

Българските власти все още не са предприели нищо, за да овладеят все по-масовите кражби

Кражбите на катализатори са скочили с близо 500% от 2019 до днес, и нищо чудно - в един-единствен катализатор от старичък автомобил може да се крият ценни метали за стотици и дори хиляди долари. Каталитичните конвертори, както е пълното им име, са покрити с много тънки слоеве от ценни метали, действащи като катализатори за реакциите, които превръщат отрови като въглеродния оксид и азотните оксиди в по-безобидни съединения (как точно протичат реакциите, прочетете тук). Най-често използваните за целта катализатори са платина, паладий и родий. Цената и на трите излетя до небето през 2021 и 2022 покрай кризата на веригата от доставки. По данни на kitco.com, една унция (28.3 грама) родий е струвала около 2,000 долара през януари 2019 година, през декември 2020 вече е 14,000 долара, а през април 2021 - 27,000 долара. В момента е 14,100 долара. При платината и паладия скокък не е чак толкова драстичен, но все пак и двата метала са удвоили цената си в сравнение с нивата отпреди пандемията.
     
      
катализатор, кражби
    
      
Според анализ на списание Waste Advantage, катализаторите на автомобилите съдържат между 3 и 7 грама платина, 2 до 7 грама паладий и 1-2 грама родий. Пресметнато по днешните цени на металите, това значи 90 до 210 долара платина, 120-420 долара паладий, 440-880 долара родий. Стойността на трите метала в някои катализатори може да достигне 1500 долара. Разбира се, с течение на времето част от металите се губят при химичните реакции.

Цитираната сума не е чиста печалба за крадеца, който ви е отрязал катализатора. Той го продава на компания за метални отпадъци срещу най-много половината от цената, а тя на свой ред е в състояние да извлече ценните метали. За съжаление този род компании имат доста добра информация колко точно от металите съдържа катализаторът на всеки отделен модел, което оформя и "търсенето" (кои са най-застрашените от кражба на катализатор модели, четете тук). На особено голям интерес в това отношение се радва Toyota Prius от средата на 2000-те години, в чийто катализатор има рекордно количество родий и паладий.
    
       
катализатор, защита
Все по-популярни стават допълнителните средства за защита на катализатора от кражба
    
       
В по-развитите страни, като САЩ и Германия, властите се опитват да попречат на тази престъпна схема, като въвеждат по-строги наказания за хора, заловени с крадети катализатори, и с по-строг надзор върху системата за вторична търговия с метали. В България за момента не са предприети никакви мерки за справяне с положението.

0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Кдкд ( преди 1 година )
    Продължавайте да раздухвате такива клюки и процентите на кражби не 500 а 1000 ще станат
  • #3
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    защото мафията си има държава и законодателната изпълнителната и съдебната власт действа като ОПГ а вие си ходете по избори и продължавайте промяната но първо започнете от себе си
  • #2
    5 rate up comment 9 rate down comment
    д-р.Куртев ( преди 1 година )
    До # 1. Колега,няма нужда от политика и в този сайт,не са започнали да се крадат катализатори в последните щест-седем месеца,а от години ! Няма нужда и от нихилизъм,нито Германия, нито САЩ, нито друга държава са се справили за сега с тези кражби !
  • #1
    9 rate up comment 4 rate down comment
    Бончо ( преди 1 година )
    Няма да и да предложат! Продължаваме с подмяната!