IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Red Bull ще прави коли за продан - цената е 6.2 млн. долара

RB17 ще е в тираж от 50 броя и ще постига над 1100 конски сили от хибриден V8

Инженерният екип на отбора от Формула 1 Red Bull Racing е започнал разработката на хиперкола която да е конкурент на болиди от ранга на Aston Martin Valkyrie. Машината, с кодов индекс RB17, ще е със стартова цена от 5 милиона паунда или 6,2 милиона долара без данъците и ще излезе в лимитирана серия от 50 бройки със старт на производството през 2025 година.


Red Bull RB17


Любопитното е, че именно техническият екип на компанията за енергийни напитки бе основен партньор на Aston Martin при разработката на тяхната хиперкола, която сега ще се превърне в основен съперник на RB17, редом с Mercedes-AMG One.

Новият болид на Red Bull ще бъде хомологиран само за писта, без възможност за използване по обществените пътища. Това би трябвало да позволи на компанията да постигне "най-чистото изпълнение на вдъхновена от Формула 1 хиперкола". От Red Bull Advanced Technologies ще се заемат самостоятелно с цялостното развитие, засега без външни партньори.

Двумесната "ракета" ще заложи на туинтурбо V8 двигател като част от хибридна система, чиято максимална мощност ще надхвърли 1100 конски сили. Това е по-различен подход от този на Aston, с техния V12 мотор със 1155 к.с. и AMG-Mercedes One, които заложиха на 1,6-литровия V6 от Формула 1, в комбинация с електромотор.

Архитектурата на бъдещата хиперкола ще бъде базирана на широко използване на карбонови компоненти, като от Red Bull обещават върхова аеродинамика. Теглото на новия модел не би трябвало да надхвърля 900 килограма, като машината ще е малко по-голяма от Valkyrie, с по-дълго междуосие и с по-големи колела.

Според отговорника за RB17 Ейдриън Нюи, работата по проекта е започнала още в края на 2020 година. Новата хиперкола ще се асемблира в същата база на Red Bull Advanced Technologies в Англия, където се работи и по болидите за Формула 1. Ще припомним, че партньорството на концерна за енергийни напитки с Aston Martin приключи през 2019 година, когато новият шеф на автомобилната фирма закупи отбора Force India, прекъсвайки спонсорския договор с австрийците.

0 от 500