IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan отказа да признае Renault за компания-майка

Алиансът между производителите остава на досегашното ниво

Акционерите на автомобилната компания Nissan Motor Co Ltd проведоха традиционното си годишно събрание тази седмица. На срещата, наред с всичко останало, бе поставен въпроса за признаването на френския концерн Renault SA, който държи 43 процента от акциите на японския производител, за компания - майка.


Nissan главен офис


Може би очаквано, предложението е било отклонено, като основният посочен мотив е, че това може да разкрие подробности за капитала и бизнес съюза на автомобилните производители. По този начин алиансът ще продължи да бъде неравен, тъй като Nissan притежава само 15 процента дял без право на глас в Renault.

Както отбелязва изданието Autonews, разкриването на основното споразумение за възстановяване на алианса Renault-Nissan би могло да хвърли светлина върху мащаба на дългогодишното партньорство, създадено преди 23 години. Сделката отдавна е източник на напрежение, тъй като позволява на Renault да увеличи собствеността си върху Nissan.


Nissan събрание на акционерите


През април се появиха слухове, че Renault Group обмисля да продаде част от дела си в Nissan Motor Co. Това би трябвало да донесе на френската страна милиарди долари, които могат да бъдат инвестирани в електрификацията на моделната линия, и освен това би могло да облекчи напрежението между партньорите. Към момента, обаче, тази информация не е потвърдена.

Ситуацията с двата производителя се усложни допълнително с ареста и последвалото бягство на Карлос Гон - бившия ръководител на алианса Renault-Nissan. Той се укрива в Ливан от 2019 година и обвинява японските власти в заговор с ръководството на Nissan, което се противопостави на сближаването с Renault. Освен това Гон яростно критикува настоящата политика на автомобилния производител.

Към настоящият момент Renault притежава 43-процентов дял в Nissan, който по сегашните нива се оценява на 983,5 милиарда йени или 7,1 милиарда евро. Делът на Nissan във френския концерн, както споменахме, е само 15%.

0 от 500