IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Запознайте се с най-новата автомобилна марка в Европа

Първият сериен модел на компанията обещава 1000 коня, само един тон тегло и седемцифрена цена

Сегментът на производителите на спортни автомобили в Европа ще се увеличи с един: британската McMurtry Automotive. Основаният през 2016 стартъп влезе в заглавията, след като изработеният от него уникален прототип Speirling подобри абсолютния рекорд по трасето на Goodwood Festival of Speed. След успеха от компанията потвърдиха пред Autocar, че започват да произвеждат серийно "цивилна" версия на автомобила.
   
      
McMurtry Spierling, Гудууд, Макс Чилтън
      
      
С бившия пилот от Формула 1 Макс Чилтън зад волана, Speirling успя да направи знаменитото изкачване по хълма в Гудууд за 39.08 секунди, с почти цяла секунда под досегашния рекорд на Volkswagen ID.R (можете да се убедите във феноменалната скорост на автомобила тук).

Speirling е с електрическо задвижване и около 1000 коня максимална мощност. Но две неща го отличават от конкурентите му: малките размери и тегло (дълъг е само 3.2 метра, по-малко и от Chevrolet Spark), и двата вентилатора, които създават сила на притискане, по-висока дори от тази при болидите във Формула 1. За да компенсират теглото на батерията, инженерите са използвали много въглероден композит, и теглото на автомобила е едва 1000 кг и 170 грама. Самата батерия използва иновативни клетки с по-висока енергийна плътност и е с формата на буквата U, която е вградена в карбоновата основа. Енергията й е достатъчна за до 60 минути каране с пълна газ.
     
      
McMurtry Spierling, Гудууд, Макс Чилтън
    
      
Бъдещата серийна кола ще се отличава от състезателния прототип, разбира се. "Искаме да предложим нещо, което можете да карате и в центъра на Лондон, а след това да го откарате на пистата", заяви управляващият директор на компанията Томас Йейтс пред Autocar. Задвижването ще остане същото, но аеродинамиката на серийния модел ще е приглушена, а двата вентилатора ще работят само в състезателен режим. Йейтс не се ангажира със срокове за пускането на серийния автомобил, но намекна, че цената ще е седемцифрена.
   
    
Още снимки на удивителния Speirling вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500