IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шофьорите не вярват на системите за помощ от автомобила

Ново проучване показва, че водачите искат да останат ангажирани с управлението

Въпреки бързото развитие на технологиите, които имат за цел да освободят човек от необходимостта да управлява автомобила по време на шофиране, самите шофьори все още не са готови да ги приемат. Това сочи изследване на Американския застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS).


технологии


Експертите са стигнали до извода, че хората предпочитат доста консервативен вариант за помощ от автомобила и искат да запазят контрола в свои ръце. Анкета сред 1000 активни шофьори показва тяхното отношение към активната безопасност и системите за подпомагане на водача - поддържане на лентата на движение, автоматична смяна на лентата и наблюдение на състоянието на човека зад волана.

Авторът на изследването Александра Мюлер отбеляза, че хората искат да останат ангажирани с шофирането. Ако електрониката помага да се запази лентата или поиска да я смени, тогава тя трябва само да помага, а не да извършва цялата маневра.

Освен това шофьорите се чувстват по-сигурни, когато знаят, че вградените в автомобила камери и сензори следят състоянието им. От IIHS подчертават, че много водачи са преценили погрешно възможностите на електронните асистенти, което потенциално може да доведе до опасни ситуации на пътя.

Като цяло системите, които изискват известна степен на човешки контрол върху автомобила, все още изглеждат по-привлекателни за шофьорите от напълно безпилотните превозни средства.


0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    До #8Явно си пълен лаик ....Обикновено не отговарям , но ще ти дам жокер. Една прехвалена радарна система на един голям американски производител отбеляза каруца като два мотоциклета.
  • #8
    0 rate up comment 3 rate down comment
    до: Газко Уазков ( преди 1 година )
    Кое ти казва? Каква система имаш, която ти казва, че има два мотоциклета? Да не би звездите да ти говорят или имаш връзка с кораба майка? Очаквам да споделиш!
  • #7
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Х ( преди 1 година )
    Който иска да се вози....да се вози на рейса, влака и т.н. автомобилите са за каране
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Как да се доверя на нещо, което ми казва, че пред мен има два мотоциклета, а истината е, че има ромска каруца!? Утре и пилотите във Ф1 ли ще заменят с асистенти и системи!?
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    SPD7693 ( преди 1 година )
    Системите са си системи. Аз искам аз да карам. Имам си ръце за кормилото и скоростния лост, крака за *** и очи за предното стъкло и огледалата. Честно казано, по принцип съм много голяма блейка. Много съм разсеян. Обаче зад волана въобще не съм. Не знам как точно докато карам кола, нищо не може да ме разсея, с по улиците вървя едва ли не на зиг-заг.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    до 3 ( преди 1 година )
    Това е ESCALADE модел 2022 г. Интериора е уникален, екстериора е номер 1, но цените са да не питаш. Нямам идея как ще продават с цени от $77,795 и двойна цена на галон гориво при условие, че този камион под 25/100 среден разход не пада.
  • #3
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    кой е тоя модел кадилак,много хубав интериор.
  • #2
    12 rate up comment 0 rate down comment
    do 1 ( преди 1 година )
    Прав си. В статията обаче се има предвид автопилотите от последно поколение, които се рекламират така, все едно могат да заместят задкормилното. Да, ама не! Няма как да стане това, поне на този етап, а и честно казано, никога не искам машина да ме замества при шофирането. Иначе помощниците и асистентите са нещо хубаво и със сигурност предотвратяват много катастрофи и спасяват човешки животи, но трябва да се използват умно и да не им се вярва сляпо и да се разчита на тях на 100%, защото е опасно!
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    асистента е нещо което подпомага, а не замества. Това да си го набият в главите, всички, които сядат зад волана и сляпо се доверяват на системи, които дори не познават. Също така, да не забравят, че всички асистенти си имат граници, които далче не покриват всички закони на физиката.