IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes казва „сбогом“ на ръчните скорости догодина

Причините са електрификацията и новата стратегия за отказ от модели в ниските класове

Ръчната скоростна кутия е все по-застрашена от изчезване и това изглежда неизбежно особено за производителите на скъпи и луксозни автомобили. Един от тях е Mercedes-Benz, чийто представител коментира пред Automobilwoche, че сбогуването с лоста за смяна на предавките и с педала на съединителя е съвсем близо.


механични скорости


Очаква се, че всички нови автомобили на германската марка, които ще слязат от конвейера през 2023 г. ще бъдат оборудвани изключително с автоматична скоростна кутия. В момента Mercedes предлага само няколко модела с три педала – това са A-Class (седан и хечбек), CLA, CLA Shooting Brake, B-Class и Citan Tourer. Дори и при тях обаче голяма част от клиентите избират варианти с автоматична трансмисия, която се предлага в базовото оборудване.

Според Automobilwoche, „стремежът към електрификация увеличава търсенето от страна на клиентите на компоненти, свързани с хибридни задвижвания“. Затова и идеята на Mercedes е допълнително да намали сложността на своите модели, за да насочи повече усилия и ресурси към диверсификация на хибридни и електрически модели.

Всъщност отказът от автоматичните скорости се вмества напълно в новия стратегически план на компанията, който предвижда през следващите години да бъде намален броя на компактните модели, като тяхното място ще бъде заето от повече луксозни автомобили. От това следва, че оборудването ще бъде допълнително обогатено, което ще доведе и до оскъпяване.

Mercedes-Benz не е единственият производител., който се отказва от лоста и съединителя. През следващите години това ще направят Audi, Skoda, Volkswagen и Aston Martin, като списъкът може да стане още по-дълъг под натиска на постоянната електрификация. Очаква се, че ръчната скоростна кутия ще остане прерогатив на най-ексклузивните и спортни модели.

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 5 rate down comment
    Mercedes ( преди 1 година )
    Мерцедес с ръчна кутия, Мерцедес ли е всъщност ? Задължително автомат. Иначе не заслужава трите лъча !
  • #2
    13 rate up comment 0 rate down comment
    112 ( преди 1 година )
    Като гледам при електричките се използва и само един пeдал вече, Натискаш - върви, отпускаш - спира.
  • #1
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    Ръчните скорости и трите падала ще станат само спомен като телефона с шайбата. То и сега в САЩ ръчна скоростна кутия може да получиш само като поръчка на съответната цена. Екзотика!