IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов рекорд - SSC Tuatara вдигна 475 км/ч (ВИДЕО)

Американският производител все още не е постигнал целта си

Американската компания SSC North America се похвали с пореден рекорд за скорост за своето купе Tuatara. Психологическата бариера от 300 мили в час (483 км/ч) все още не е достигната, но нейното постигане сега се разглежда като въпрос на време.


SSC Tuatara


През януари 2021 г. колекционерът на хиперколи Лари Каплин използва пистата на Космическия център „Кенеди“ успя да ускори личната са Tuatara до 450,1 км/ч в едната посока и до 460,4 км/ч в обратната. Така средният резултат е 455,2 км/ч, което е нов световен рекорд. Предишното постижение принадлежеше на шведския Koenigsegg Agera RS, който постигна 447,19 км/ч през 2017 г.

На 14 май Каплин се е върнал на същата писта във Флорида, придружен от представители на производителя и от независими експерти, като счупи собствения си рекорд, ускорявайки до 474,8 км/ч. В случая не става дума за средно аритметична стойност, но резултатът е впечатляващ.



За сравнение, през март друг американски хиперавтомобил - Hennessey Venom F5, вдигна „само“ 437 км/ч на същото място. Това обаче не беше опит за рекорд, а последните тестове на системите. Според собственика на компанията-производител – Джон Хенеси, машината ще може да премине границата от 500 км/ч.

Претендент за титлата „най-бърз сериен автомобил“ е и Koenigsegg Jesko Absolut. Изчисленията на инженерите от екипа на Кристиан фон Кьонигсег показват, че колата е в състояние да достигне 532 км/ч, но това предстои да бъде доказано на практика.

0 от 500