IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Възроденото Subaru WRX STI ще получи над 400 к.с

Моделът Prodrive P25 излиза в лимитирана серия

След като миналата седмица загатнаха за възраждането на легендарен модел на Subaru от 90-те години на миналия век, сега специалистите от Prodrive дадоха официална информация за проекта си и представиха скица на възродената машина, която ще е посветена на дългогодишното сътрудничество между британската компания и японския производител в областта на моторните спортове.


Prodrive P25


Prodrive P25 отбелязва съвместните успехи със Subaru през 90-те години на миналия век в ралитата и ще бъде хомологиран модел за движение по пътищата, вдъхновен от болида на японците във WRC през 1997 година Impreza World Rally Car и купето 22В. През същата онази година, марката печели титлата при конструкторите, а легендарният Колин Мак Рий завършва на второ място при пилотите.

Новият P25 е оборудван с 2,5-литров боксеров турбодвигател, с максимална мощност от 405 конски сили. Тягата се разпределя към четирите колела през 6-степенна полуавтоматична скоростна кутия, с управление през перца на волана. От Prodrive заявяват, че ще използват солидно количество карбон, за да успеят да задържат теглото на автомобила възможно най-ниско.

Първата официална скица на новия модел, ни показва Impreza с доста смесени вдъхновения. Големите и ниско монтирани светлини за мъгла, например, са от купето 22В. Аеродинамичните странични огледала пък са с подобни на тези от рали-автомобила. От щрихите е видно, че предните колесни арки ще са по-агресивни отколкото при оригиналните модели.

Възродената машина ще е с многоспицови оригинални колела на Prodrive, но не е ясно дали ще са с оригиналния бронзов цвят от онези години. Все още няма информация и визия за това, как ще изглежда интериорът, а от компанията заявяват, че Р25 ще има "олекотено шаси". Дали това ще стане с модифициране на оригинални автомобили Impreza или компанията ще гради изцяло нови машини на тръбна рама.

Някои от хората, които са работили по рали-автомобила от 1997 година, са замесени и в новия проект. Питър Стивънс, който е дизайнер на оригиналния модел, сега е "задал тона" за дизайна на новата машина. Дейвид Лапуорт, техническият директор на Prodrive, е работил по инженеринга на състезателя от миналия век, а сега ще отговаря и за бъдещата класика.


Prodrive P25


"Оригиналната 22B Impreza се счита за една от най-иконичните коли на Subaru. Искахме да подобрим още повече всичко, което направи тази кола толкова специална, с прилагането на най-новите технологии и да създадем нашата модерна интерпретация на един толкова важен автомобил", заяви шефът на Prodrive Дейвид Ричардс.

Както загатва и името, Prodrive ще построят само 25 екземпляра от P25. Физическият дебют на модела ще бъде по време на Фестивала на скоростта в Гудууд през месец юни. Компанията вече приема резервации за машината, като се очаква първите коли да бъдат доставени преди края на тази година. Информация за цената официално не е посочена.

0 от 500
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Sameman ( преди 1 година )
    Доста добър ход на Prodrive. Със сигурност ще продадат серията супер бързо, за неприлични пари, но тези които ще ги вземат, взимат готова инвестиция, ще продават после на още по-неприлична стойност.