IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Spark вдига цените в София

За електромобилите под наем вече ще се плаща и на минута, и на километър

След като тарифите на софийските таксиметри се повишиха осезаемо от 1 януари, сега и тяхната алтернатива - компанията за електромобили под наем Spark - повишава цените. "Считано от 1 юни 2022 г. въвеждаме нов модел на ценообразуване за услугата. Крайната цена ще бъде начислявана по два параметъра - времева продължителност и изминати километри", пише в официално уведомление до клиентите.
     
      
Spark
    
      
Самите тарифи варират според различните модели във флотилията. Най-евтини за наемане си остават Volkswagen e-Up!, Skoda Citigo е-iV и старото поколение на Nissan Leaf - за тях ще се плащат 29 стотинки на минута и 50 стотинки за изминат километър.

За новото поколение Leaf, Renault Zoe и Hyundai Kona цената е вече 39 стотинки на минута и 55 стотинки на километър. При Hyundai Ioniq и BMW i3 тарифата е 45 стотинки на минута и 55 на километър. За вана Nissan NX200 цената е 45 стотинки на минута и 65 на километър. Това са тарифите за потребители с обикновен план. Онези с план Supercharged и Recharged ще ползват известни отстъпки от наема на по-скъпите модели. Цените за 24-часов наем се запазват без пробяна - от 59 лева в работен ден за VW e-Up! до 115 лева през уикенда за BMW i3.
     
      
Spark
Цената за 18-минутно, 12-километрово пътуване с Hyundai Kona в момента. След 1 юни същото ще ви струва над 14 лева
  
  
За да пресметнем колко реално ще е поскъпването, взехме за сравнение едно нощно пътуване с Hyundai Kona отпреди няколко дни. За 12 изминати километра и 18 минути продължителност на наема то е струвало 8.82 лева - доста по-евтино от такси за същия маршрут. От това 6.75 е цената на наема, 1.32 лева е ДДС, и 0.72 лева е начислена застраховка - по 4 стотинки на минута.

По новите тарифи цената би трябвало да бъде 7.02 лева за 18 минути плюс 6.60 лева за 12 километра, или общо 13.62 лева, без включена застраховка.

 

0 от 500