IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хакери отмъкнаха личните данни на стотици клиенти на General Motors

Атаката срещу сървърите на концерна е продължила близо три седмици

Сървърите на концерна General Motors са били подложени на хакерска атака, в резултат на която беше е разкрита поверителна информация за клиентите. Сред откраднатите от престъпници данни са имената, домашните адреси, телефоните на собствениците на автомобили, както и данни за пробега на техните коли и историята на маршрутите, съобщава Gizmodo, като посочва, че само в Калифорния броят на пострадалите клиенти е над 500.


General Motors


Любопитното е, че кражбата на данните не е станала за един ден - нападателите са влизали в акаунтите от 11 до 29 април, съобщиха от General Motors, чийто екип разследва инцидента. Престъпниците са използвали метод на автоматична подмяна на влизания и пароли (credential stuffing), които могат да закупят в тъмната мрежа.

Целта на хакерите са били бонус-точките на клиентите на GM. Всички те са изтеглени от съответните сметки и са заменени за карти за подаръци, които могат да се използват при плащане на услуги и стоки. По-късно  бонусите са върнати в клиентските сметки, уверяват от концерна.

С личната информация обаче всичко не е толкова просто. Хакерите разполагат с доста дълъг списък с данни - имена, фамилии, адреси (домашен и e-mail), телефонни номера, запазени места, аватари и дори снимки, както и история на използване на автомобила. GM се опитва да увери клиентите, че „източването“ не съдържа дати на раждане, застрахователни номера, както и данни за банкова карта и шофьорска книжка - такава информация не се съхранява в акаунта.


0 от 500