IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще плати 7 млн. долара за катастрофа, в която е виновен шофьор на Toyota

Американската компания беше осъдена за смъртта на 19-годишно момиче в Mustang

През 2016 г. 19-годишната Бриана Баумгартнър кара своя Ford Mustang по магистрала, когато е ударена от стар пикап Toyota. Японският всъдеход е управляван от жена, която губи управление, навлиза в насрещното платно и се врязва в почти новия спортен автомобил, които е произведен през 2014 г.


Ford Mustang


Пикапът удря колата на Баумгартнър в шофьорската врата, която блокира. В резултат на това момичето не може да излезе от автомобила, който се запалва и изгаря напълно. Семейството на Бриана дава под съд Ford, откъдето твърдят, че няма стандарт, който да изисква вратата на автомобила да се отваря, ако 1,5-тонен SUV се вреже в нея под ъгъл 45 градуса и при скорост 95 км/ч.

Обвинението срещу Ford обаче не е заради конструкцията на вратата, а заради възникналия пожар. Съдът постановява, че Mustang е „неправилно проектиран, за да създаде неразумна тенденция към запалване при нормални и предвидими условия на употреба". Решено е, че 99% от вината за трагедията е на Ford, тъй като конструкцията на автомобила не предотвратява изтичането на спирачна течност при катастрофа. Останалият 1% е на шофьорката на пикапа.


горящ автомобил


В крайна сметка Ford е осъден да плати 2 млн долара на загиналата Бриана за „болка и страдания“, както и още 5 млн долара на майка й за неимуществени вреди. От американския производител все още не са обявили дали ще обжалват присъдата.

0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 0 rate down comment
    БалканМен ( преди 1 година )
    Ако същият този Форд, не беше катастрофирал, а докаран след 15-20год. в България, всички щяха да ахкат и цъкат, колко яки коли се правят в Америка!!!
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Форд няма да плати за катастрофата, а за некадърно направен автомобил, който убива хората в него. Така, че заглавието ви за пореден път е подвеждащо. Жалко за младото момиче да си отиде по толкова нелеп начин. Това нека е знак за хората да избират внимателно какво карат.
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Те батериите отдавна не се палят дори при пробиване / говорим за автомобили които се продават серийно от две години /. Ама нали не си в час с технологиите...
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Смешници ( преди 1 година )
    Спрете да пишете глупости.Изтича спирачна течност на 50% от колите в България.
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Скоро имаше един клип с катастрофа с обърнат автомобил за късмет само с уплаха, в коментарите свръхинтелигенти суперчовеци псуваха полицая от клипа който накара тюхкащия се с ръце на главата бледолик да си загаси колата.
  • #8
    15 rate up comment 1 rate down comment
    А в БГ-то ( преди 1 година )
    Фабрично нов Рено сценик RX4, на около 4000км се обръща на магистрала Тракия, има тежко ранени и загинали... 3-на и после 5-на експертиза доказва, че причина е счупен, поради фабричен дефект, заден спирачен диск. Официалният вносител е осъден на всички съдебни инстанции! Рено се прави на ощипана мома (голяма работа, някакви балканци загинали), а вносителя предпочита да фалира но не и да плати... Това е нашенската действителност.
  • #7
    16 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До #3 ако батерията на електричка се запали имаш време за две цигари и си излизаш без проблем, обаче запали ли се резервоара на двг нямаш никакъв шанс (справка македонския автобус на магистрала Струма).
  • #6
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Аз ( преди 1 година )
    Дзвер, спирачната течност е леснозапалима.
  • #5
    1 rate up comment 8 rate down comment
    Дзвер ( преди 1 година )
    Какво общо има спирачната течност със запалването?
  • #4
    8 rate up comment 3 rate down comment
    20 ( преди 1 година )
    20 процента на адвокатската кантора.. Така е прогрес да има... Инак като в Рушия... Масквичи бес сервоволан без ейбиес и тракшън контрол.. Абе да ви кажа едно - там в пидерацията живеят с 15-20 години по малко отколкото в Америка.. Защо!???!??яд ме е, че всичко по питаво остава там а не в Европа и всичките глобални марки правят всичко за амаерика!!