IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ясно е кои модели на Renault остават в Русия

Duster и Sandero ще се произвеждат от АвтоВАЗ

В завода на АвтоВАЗ в Толиати ще се сглобяват моделите Renault Sandero и Duster, съобщи губернаторът на Самарска област - Дмитрий Азаров. Той обаче не уточни под каква марка ще се продават двата автомобила на руския пазар, като не е изключено това да бъде Lada.


Renault


Както е известно, Renault прекрати дейността си в Русия и продаде своя дял от АвтоВАЗ на държавата. Французите имат възможност в 6-годишен срок да откупят активите си обратно, като заплатят само направените инвестиции. Според Азаров, споразумението позволява Renault Duster и Renault Sandero да продължат да се произвеждат в страната.

В случая става дума за второто поколение на Duster, което в Европа се продава под марката Dacia. В Русия кросоувърът се появи едва през 2021 г., като се предлага с 1,6- и 2,0-литрови бензинови двигатели, развиващи съответно 117 и 143 к.с., както и с 1,3-литров турбомотор със 150 к.с. Той работи с 6-степенна механична скоростна кутия или с вариатор.

Като алтернатива за Duster се предлага и 1,5-литров дизелов двигател, развиващ 109 к.с. Кросоувърът е достъпен както с предно предаване, така и със система за задвижване на четирите колела.

Що се касае до Sandero, то в Толиати най-вероятно ще се произвежда третото поколение на модела, което също се предлага в Европа под бранда Dacia. Вариантът за Русия обаче ще е с двигателите на втората генерация – 1,6-литрови, развиващи 82, 102 и 113 к.с., като се съчетават с 5-степенна механична скоростна кутия. Възможно е да се появи и версия с 1,3-литровия турбомотор, поставян на Renault Arkana и на новия Duster.

Заводът на Renault в Москва, на свой ред, става собственост на градските власти, като в него би трябвало да се произвеждат автомобили от марката „Москвич“. Според кмета Сергей Собянин, целта е да се запази по-голяма част от сегашния работен състав на предприятието.


0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Бай Дън ( преди 1 година )
    Разпореждам Рено да остане в Русия - това ще е най-ефикасната санкция! Що руснаци ще бъдат увредени ...
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хем Дачия, уж по патенти на Рено, хем сделано в Рассия! Малии....
  • #4
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако Рено го кажат повече бих повярвал. Но на изявления от официални лица в Русия са по-скоро за да успокояват хората, че всичко е тип-топ и няма да останат без работа.
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Stanko ( преди 1 година )
    Рено аркана произвеждано в Русия и това произвеждано в Европа нямат нищо общо даже платформата е различна.Външно си приличат.Европейското е само хибрид.Руското е само бензин старите руски двигатели.
  • #2
    24 rate up comment 3 rate down comment
    Гацо Бацов ( преди 1 година )
    Хем Рено, хем сделано в Рассия! Малии....
  • #1
    16 rate up comment 15 rate down comment
    Факт!-тически ... ( преди 1 година )
    в рашата доказано сепроизвеждат бок*луците на автомобилостроенето, в т.ч. рено/неуДачия! Нещо неизвестно само за увредените, като долния имитатор.