IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz потвърди продажбата на най-скъпата кола в историята

Получените 135 млн евро за 300 SLR Uhlenhaut Coupé ще отидат за благотворителни цели

Mercedes-Benz потвърди продажбата на спортния автомобил 300 SLR Uhlenhaut Coupé, който се превърна в най-скъпата кола в света. Така появилите се преди няколко дни информации в медиите се оказаха истина – неизвестен купувач е платил 135 млн евро за уникалния автомобил.


Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé


Приходите от продажбата на спортното купе ще бъдат инвестирани в създаването на благотворителна фондация, която ще се занимава със стипендии за студенти, участващи в проекти в областта на екологията. Името на новия собственик не се съобщава, тъй като той самият е пожелал това.

Търгът, на който е продаден Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé, се е състоял на 5 май, като е организиран от аукционната къща RM Sotheby's и в него са участвали само отбрани клиентите на марката. Купето беше част от колекцията на Mercedes-Benz Classic Museum от над 1100 редки автомобила, като някои от тях са от XIX век.


Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé


От Mercedes-Benz съобщават още, че въпреки продажбата ще излагат автомобила „при специални случаи“. Второто копие на 300 SLR Uhlenhaut ще продължи да бъде изложено в музея на Mercedes-Benz в Щутгарт.

Самият автомобил е разработен от Daimler-Benz през 1956 г. за участие в състезания, но това така и не се случва. Една от двете произведени бройки е взета от ръководителя на тестовия отдел на марката Рудолф Уленхаут, като в негова чест се появява и думана Uhlenhaut в името на модела.


Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé


Предишният световен рекорд за продажба на автомобил принадлежеше на Ferrari 250 GTO от 1962 г. През 2018 г. за него бяха платени 48,4 млн долара, а в края на март тази година отново беше пуснато за продажба срещу 85 млн евро. Обявата все още стои на уебсайта на продавача, но цената вече е по-ниска – 79 млн евро.

0 от 500